Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
6553
reaktioner idag

9 saker du måste ta bort från din Facebook för skydda dig

Det kan finnas information på din Facebook som andra kan använda sig av. Radera de här sakerna så är du lite säkrare.

Det finns en hel del information som du bör ta bort från din Facebooksida.

Som till exempel din födelsedag eller allt för många bilder på dina små barn.

Det finns alla möjliga människor på internet som kanske inte bara vill barn väl.

Lägg inte heller upp bilder på ditt pass inför en resa. Det finns personlig information i pass som inte bör delas med världen.

Det blir allt vanligare att dokumentera vardagen på sociala medier. Men det finns en del information som du ska vara extra försiktig att dela med dig av. Speciellt på Facebook.

1. Din födelsedag

Vet personer ditt födelsedatum så kan de också mycket enklare få tag i annan information om dig. De har ju redan för och efternamn.

2. När du åker utomlands

Det är supertrevligt att få berätta för nära och kära att du ska åka utomlands. Men tänk på att då kan också obehöriga få veta att du inte kommer vara hemma. När katten åker bort så dansar råttorna på bordet.

Bildkälla

3. Bilder på dina småbarn

Många vill mer än gärna lägga ut bilder på sina barn, små kusiner eller syskon. Men det är inte helt riskfritt. Speciellt när det kommer till bilder på barnen när de är lättklädda. Där får man nog tänka ett eller två varv extra.

4. Kort på boardingpass

Boardingpasset är en sån där typisk sak att lägga ut bild på. Off we gooo och sen en bild på biljetten där det står att ni ska till Mallorca. Boardingnumret som står på boardingpasset är personligt och inget som bör delas med alla.

5. Kort på pass

Samma sak med pass. Där står det flera uppgifter som är personliga och kopplade direkt till dig.

Bildkälla: TT

6. Checka in hemma

Ganska enkel matematik. Checkar du in överallt där du är så kommer du antagligen också göra det där du bor. Checka in där du bor är lika med att berätta för hela världen din exakta adress och när du befinner dig där.

8. Att ha för många Facebook-vänner

Forskning visar att personer klarar av att i snitt ha ungefär 150 relationer. Alltså kan det vara nyttigt att rensa bland gamla klasskompisar från när man gick i tvåan.

9. Din chef

Tänkt på att chefen faktiskt kan se allt du gör. Det är kanske är dags att skilja på privatliv och arbetsliv och koppla bort chefen ett tag.

Bildkälla

Se också videon för att lära dig hur du ser att någon har stalkat dig på Facebook:

Läs också om varför du ska uppdatera din iPhone direkt

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du rensat bland dina Facebook-vänner?

Mer:

Kameran i din smart-tv kan vara hackad – så skyddar du dig mot övervakning