Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ja, jag hatar män"

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om urspårad manlighet.

Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24

I söndags deltog jag i en kampanj arrangerad av organisationen Fatta!. Kampanjens syfte var att få igång en ordentlig debatt kring införandet av en samtyckeslagstiftning, och det praktiska tillvägagångssättet var att en lång rad mer eller mindre kända medieprofiler tatuerade sig med en gnuggis.

Man kan tycka att detta låter ganska harmlöst, men efter att jag hade postat bilden på mig själv med en Fatta!-tatuering dröjde det inte länge innan det ramlade ner ett meddelande på min jobbmail. Mailet saknade rubrik och meddelandet var kort: "varf ör hatar du män?".

Jag måste erkänna att jag inte riktigt ser kopplingen mellan att aktivt ta ställning för en samtyckeslag och att hata män, men det är möjligt att det är jag som brister i min förmåga till logiska resonemang. Oavsett vilket fick mailet mig att fundera en stund, och det jag kom fram till var att ja, jag hatar nog män.

Innan jag förklarar varför kan det kanske vara på sin plats med en liten brasklapp: jag hatar inte "personer med snopp", men jag hatar allt det där negativa som människor som med glädje definierar sig som män gör. 

Jag hatar hela den kedja av konnotationer som följer med när någon säger ordet "man". Jag hatar att män står för 98 % av alla våldsbrott. Jag hatar män som spelar minigolf och inte kan låta bli att slå sönder halva minigolfbanan när de missar ett slag. Jag hatar män som går omkring i bar överkropp på offentliga platser. Jag hatar män som tar för mycket plats på fester. Jag hatar att unga män tar så mycket plats i skolan att tjejer som har det svårt inte får den hjälp de behöver. Jag hatar att den destruktiva manligheten finns (över)representerad bland så gott som alla politiska samhällsgrupper; vänster, höger, nazister, vänsterextremister, kristdemokrater och så vidare.

Jag hatar också sköna snubbar som ger fan i saker för att de är för sköna för att bry sig. Jag hatar unga killar som sitter och skriker längst bak i bussen. Jag hatar manliga politiker som tycker att feminism är en fråga som bara kvinnor bör hålla på med. Jag hatar manliga komiker som säger att tjejer inte är roliga. Jag hatar att det luktar kiss i varenda jävla trappuppgång i stan varje lördag. Jag hatar att behöva vara rädd när jag möter ett gäng fulla killar på stan. Jag hatar att en kollega till mig fick flera hot om att hon ska bli våldtagen, för att hon skrev en krönika. Jag hatar att jag inte kommer få några sådana hot för den här texten.

Och jag hatar att många av er som läser den här texten förstår precis vad det är jag menar, för jag önskar att jag hade fel.

Så nej, jag hatar inte personer som råkar vara födda med snopp, men jag hatar allt det där som en stor majoritet av dem uppfostras till att bli: män.

Mer:

"Det här var dödsstöten för V:s chanser att få regeringsposter"