Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför får inte jag och min kille en emoji som passar oss?

- 10/04/2015, 10:58 -
1 av 3

2 av 3

Apple

3 av 3

Apple

​"Får inte jag vara kär, Apple?"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Okej ingen har missat att det har kommit 300 nya emojis och för en emoji-älskare som mig så var det rena rama julafton i onsdags. Tills jag upptäckte att det inte finns några emoji-par, emoji-vänner eller emoji-familjer med olika etnisk ursprung. Wtf?!?

En kan nu ändra hudfärg på många av emojisarna vilket är en enorm bedrift om en ser till hur utbudet såg ut bara för några dagar sen. Med uppdateringen kom också ett bredare utbud av olika familje-konstellationer som HBT-par och familjer, med barn och utan barn. Men längre än så sträcker sig inte Apples försök till mångfald bland emojisarna. Alla familjer, par och vän-emojis ser likadana ut och är nu gula vilket för mig bara är ännu en nyans av vit.

Så, är det bara personer som identifierar sig som vita som har relationer eller familjer? För jag lyckas bara ändra hudfärg på de ensamma emojisarna. Den nya uppdateringen representerar alltså inte par, familjer eller vänskapsrelationer med olika etnisk bakgrund, familjer med adopterade barn av annan etnicitet än vit, eller familjer med ensamstående föräldrar.


Försöket till mångfald sträcker sig endast halvvägs för Apple. Budskapet om att HBT och samkönade par accepteras är så klart ett steg i rätt riktning, men det sänder också budskapet om att bara vita HBT-par och relationer accepteras. Vi som befinner oss i par med olika etnisk tillhörighet utelämnas.

Jag saknar fortfarande en emoji för mig och min bae.

---

FLER KRÖNIKOR av Tina Misaghi: