"Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet."
1 av 3
"Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet." - Foto: Isabelle Burlin/Pexels
2 av 3
- Foto: Pexels
Evelina Carlson
3 av 3
Evelina Carlson - Foto: Isabelle Burlin

Kvinnor, sluta trycka ner varandra – män gör det redan så bra

Evelina Carlson: "Patriarkatet tillåter redan att kvinnor strukturellt diskrimineras av män, varje dag. ​Räcker inte det?"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag i min roll som ambassadör för Ryska Posten skulle ut i ett uppdrag vilket innebar tunga lyft möttes jag av en kvinna som inte var intresserad av att lyfta, utan snarare trycka ner mig.

Jag hade fått valmöjligheten att tacka nej till uppdraget men bestämde mig för att åka dit och något självsäker frågade jag var jag behövdes när jag var på plats. Hon synade mig uppifrån och ner och utbrast något i stil med:

"Är du från Ryska Posten? Du är ingen stor och stark man – och du bär högklackat. Vi behöver inte dig!"

Sedan skrattade hon åt mig och förminskade mig som ett skämt till sina kollegor som stod bredvid. Och där stod jag, liten och förödmjukad och vände på klacken. Tåls att tilläggas: min ytterst låga klack på max tre cm. Som om det vore av betydelse. 

Nog hade jag kunnat stanna och överbevisa henne att jag är starkare än vad jag ser ut att vara. Nog hade jag kunnat stanna och överbevisa henne – för att få samma erkännande som en man hade fått, direkt. Men jag borde inte behöva göra det.

Jag är inte konflikträdd. Men jag väljer mina strider och jag möts dagligen av tillräckligt kvinnoförtryck, för att inte orka ta varje kamp.

Så jag gick för att jag inte kände mig välkommen, i ett sätt att försöka stå upp för mig själv. För jag ska inte behöva vara en stor och stark man.

Och det borde hon som kvinna, om någon veta. 

Några dagar därpå skulle jag ut i ett nytt uppdrag, liknande det ovan. Men den här gången lät de mig göra mitt jobb – det jag kom dit för att göra, de lät mig visa vad jag går för och låta det avgöra. 

Det sägs att man är starkare än man tror och vi tvivlar nog på oss själva som det är, ändå. Patriarkatet tillåter redan att kvinnor strukturellt diskrimineras av män, varje dag. Räcker inte det? Vi behöver inte ytterligare som dömer, granskar, ifrågasätter och kritiserar oss på förhand. 

Jag är så jävla trött på att manlighet är synonymt med styrka och att kvinnor alltid ses som det svagare könet.

Vi är starka, självständiga kvinnor – utgå alltid från det.

Men ensam är inte starkast. Vi måste sluta sparka på den som redan ligger ner och hålla ihop, backa varandra och förstå att vi blir starkare genom att lyfta andra. 

Evelina Carlson

Du kan även följa henne på Instagram här

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.