Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har SVT:s Uppdrag granskning gjort bort sig – TOTALT

Peggy Billefält skriver om Uppdrags gransknings senaste avsnitt

Uppdrag granskning

Krönika. Peggy Billefält | 31/05/2018 17:29

Nyheter24:s reporter Peggy Billefält: "När de är extremt problematiska i deras retorik så når det inte en kvinna, flicka, man eller pojke. Det når tusentals svenskar. "

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under onsdagen sändes SVT:s Uppdrag gransknings avsnitt "#Metoo och Fredrik Virtanen". Ett avsnitt med vinkeln "Men vad händer med historien när man går till botten med uppgifterna som publicerats?"

Jag tog mod till mig och lät avsnittet spela. Som kvinna tog jag ett djupt andetag och mäktade mig igenom "granskningen". Fick hålla både tårarna och ilskan i schack för att ens klara av att titta. 

"Tänkte du på hans barn och familj när du anmälde?", "alla ville vara med" och "ord står mot ord" ekade kvar efter att eftertexterna rullat klart. Skuldbeläggande av sexbrottsoffren genomsyrade hela programmet. 

En granskning som kanske hade kunnat lära oss mer om hur vi ska hantera vittnesmål, personer som gått igenom sexuella trauman och hur vi som är media ska rapportera om händelserna blev istället något annat. 

En jakt på en sanning i all ära. Men Uppdrag gransknings förlegade syn på sexuella övergrepp och våldtäkt var så utdaterad att det riktigt gjorde ont i bröstet. Retoriken där offren inte tros på, inte får sin röst hörd och ifrågasätts utan reson känner jag igen. 

Som en lärare som ber en att dra upp linnet högre över brösten för att inte distrahera killarna i klassen, som en sjuksköterska som ger en kondomer istället för att prata om vikten av samtycke eller som pappan som inte vill att hans "lilla flicka" ska ha pojkvän. 

Skillnaden? När Uppdrag granskning är extremt problematiska i sin retorik så når det inte bara en kvinna, flicka, man eller pojke. Det når hundratusentals svenskar. 

Säg vad man vill om valet av granskning och vinkeln de valde att köra. Men deras outbildade aura strålade ut ur skärmen, det fanns inte en gnutta objektivitet och medmänskligheten? Den måste de ha tappat i samma veva som de började läsa upp manuset. 

Läs också Peggy Billefälts andra krönikor: 

Jag vet varför Billy Fagerström mördade Tova Moberg 

Sätter vi in militären i förorten kommer det sluta med att fler dör

Saker rasister säger - och vad det egentligen betyder

Nemo det är inte synd om dig – du förgrep dig på ett barn

Det är helt sjukt att vi aldrig haft en kvinnlig statsminister

Vill du utvisa barn till döden så är du rasist – punkt slut

Kära killkompis – det du sa chockade mig

Snälla Snapchat – sluta möjliggöra för pedofiler och mobbare

Håller du med?