Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

TV4, det räcker nu – sluta gulla med rasism i era program

- 13/02/2020, 10:05 -
TV4 rasism Sami

Hannes Bjernhagen undrar hur man tänker på TV4.

Nyheter24/TT

HANNES BJERNHAGEN: TV4 måste sluta ge utrymme till människor som öppet uttryckt sig rasistiskt eller nazistiskt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Ett av TV4:s genom åren viktigaste projekt är Nollrasism, ett arbete som startades redan 1997 och pågått sedan dess", skriver kanalen på sin hemsida under rubriken "Samhällsansvar".

Och fortsätter:

"Huvudsyftet med Nollrasism är att stå upp för principen om alla människors lika värde".

Det är lätt att måla med vackra ord och sätta upp fina mål i teorin – men hur fungerar TV4:s "Nollrasism" i praktiken? 

Inte så värst bra. 

Kanalen har nämligen vid flera tillfällen under de senaste åren gett sin plattform till människor som öppet uttryckt sig rasistiskt eller nazistiskt.

Vi kan börja med det senaste exemplet.

Nyheter24 avslöjade under onsdagen att "Big Brother"-deltagaren Sami Jakobsson täckte över flera nazistiska tatueringar innan han klev in i husetoch att han tidigare spridit NMR-bilder och vit makt-musik.

– Vi tog med Sami i Big Brother för att han är en spännande och härlig person som visserligen har haft det tufft i unga år och tagit tvivelaktiga beslut, svarade TV4:s pressansvarige Anders Edholm på avslöjandet.

Men samtidigt ligger nazistpropagandan kvar på Samis Instagram. 

Det finns fler exempel.

2015 rekryterade TV4 Nyhetsmorgon Youtube-profilen Louise Andersson Bodin, som gjort rasistiska uttalanden i ett videoklipp. Något som bland annat ledde till att hiphopartisten Adam Tensta i en uppmärksammad protest lämnade studion i direktsändning.

Nyheter24 avslöjade 2016 att Erik Arnesén från TV4-programmet "Riktiga karlar" hade delat rasistiska artiklar på Facebook – och att han publicerat en bild på en person som nazi-hälsat

Och inte nog med det.

2018 bar en av deltagarna i kanalens flaggskeppsprogram "Bonde söker fru" en tröja med sydstatsflaggan på. Flaggan används flitigt av rasistiska grupper som Ku Klux Klan.

"Vi beklagar naturligtvis om någon har tagit illa vid sig. Utöver det har vi ingen kommentar", sa TV4:s pressansvariga till Nyheter24 då.

Om arbetet med nollrasism på TV4 är så viktigt som man vill framställa det – hur kan det då finnas så många exempel som bevisar motsatsen?

Den absolut främsta utgångspunkten måste väl vara att inte göra människor som uttryckt rasistiska åsikter till stjärnor?

Det rör sig ju inte heller om något litet forum med en begränsad publik. 

TV4 är bland det mest folkkära vi har och borde därför vara kolossalt noggranna med vilka personer de väljer att gulla med i sina lekprogram. 

Självfallet förstår även jag att kontroversiella och frispråkiga människor gör sig bra i ett realityprogram – men måste de ha så starka kopplingar till rasism eller nazism?

Den frågan vill jag ställa till TV4.

/Hannes Bjernhagen