Ebba Busch och regeringen kom med besked om högkostnadsskydd för höga elpriser.
Ebba Busch och regeringen kom med besked om högkostnadsskydd för höga elpriser. - Foto: Fotograferna Holmberg/Lars Larsson/TT

Halva Sverige blir utan elstöd – 55 miljarder delas ut till område 3 och 4

Regeringen presenterade i dag ett besked om högkostnadskyddet för el. Inget elstöd kommer att delas ut till norra Sverige. Däremot kommer 55 miljarder kronor delas ut till boende i södra delen av landet.


Ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i elprisområde 3 och 4. Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder. Däremot kommer norra Sverige inte få ta del av stödet.

– Från dag ett har den här regeringens första prioritet varit de höga elkostnaderna och att få plats ett högkostnadsskydd, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister och fortsätter:

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning.

Så fungerar högkostnadsskyddet för el och så mycket kan du få

Förslaget gäller alla som har ett abonnemang: hushåll, företag och organisationer. Det kommer att betalas ut som en klumpsumma – inte som en månatlig utbetalning.

För de i elområde 3 blir stödet upp till 50 öre per förbrukad kWh. För de med förbrukning i elområde 4 uppgår stödet till 79 öre per förbrukad kWh. För en villa kan det handla om upp till 16 000 kronor. 

Det är inte klart när pengarna kommer. 

– Vi vill inte hamna i ett läge där människor väntar på ersättning när det fortsatt finns en del detaljer som måste komma på plats, säger Ebba Busch. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.