Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolelever i protest mot SD – vände dem ryggen

- 12/05/2014, 20:03 -
Här vänder eleverna SD ryggen

Här vänder eleverna SD ryggen

Philip Barnard / TT Bild

UPPDATERAD. När SD kom till S:t Petri skola i Malmö för att delta i en debatt om EU-valet reste sig eleverna upp och vände dem ryggen.
– De står för en rasistisk, osolidarisk och främlingsfientlig politik, säger en elev på skolan.

Under måndagen besökte Sverigedemokraterna S:t Petri skola i Malmö. De hade blivit inbjudna att delta i en paneldebatt inför EU-valet den 25:e maj. SD:s närvaro gillades dock inte av alla elever och under debatten vände ett stort antal elever dem ryggen för att visa att de inte ville lyssna.

Eleverna reagerade 

Philip Barnard var en av eleverna som var på debatten och valde att vända SD ryggen. Initiativet var planerat sedan tidigare. Ett 20-tal elever bestämde sig för att ha ett möte när de fick höra att SD skulle besöka deras skola. 

– På mötet diskuterade vi olika protester vi skulle kunna genomföra mot deras besök och kom bland annat fram till att vi skulle vända ryggen till i aulan under Sverigedemokraternas öppnings- och avslutningstal, säger Barnard till Nyheter24

Enligt honom var det mellan 150 och 200 elever som stod upp med ryggen vänd mot scenen när SD talade. 

Hur reagerade SD:s representant när ni gjorde er aktion?

– Deras representant på plats sa något i stil med att hon var där för att representera sitt parti och att hon skulle utnyttja sin demokratiska rättighet att uttrycka sin åsikt oavsett vad vi gjorde. 

"Citerade Voltaire"

Barnard berättar också att skolledningen sedan tidigare var informerad om elevernas planerade aktion och att rektorn i sitt öppningstal talade om vikten av respekt för de deltagande politikerna. 

– Under sitt öppningstal på debatten citerade hon Voltaire och poängterade att det var viktigt att alla visade respekt mot de inbjudna politikerna, säger Barnard.

Varför deltog du i aktionen?

– Jag tycker att Sverigedemokraterna står för en rasistisk, osolidarisk och främlingsfientlig politik och jag anser att det är en medmänsklig skyldighet att ta avstånd från deras budskap, säger Barnard till Nyheter24 och fortsätter:

– Att göra det genom att fredligt vända ryggen till garanterar att de inte förnekas sin rätt att uttrycka sig, samtidigt som vi får utnyttja vår rätt att inte lyssna.

Uppdaterad 20.40

I ett mejl till Nyheter24 skriver Angelika Bengtsson, ordförande i SDU Malmö och SDs representant under debatten på S:t Petri följande: 

"Jag kan tycka det är tråkigt att de som kom till aulan för att höra debatten gör en aktion/manifestation mot endast ett parti, mitt parti. Det fanns de som faktiskt ansåg att aktionen var 'löjlig' och ord som 'skärp er' sades högt. De som kom dit för att höra mig och se mig tala fick inte samma möjlighet även om aktionen/manifestationen var så kallad 'tyst'.

De allra flesta frågorna som ställdes var direkt riktade till mig och flera påståenden var totalt felaktiga. Bilden som eleverna tydligen har om Sverigedemokraterna (SD) är felaktig, och det märktes tydligt när frågeställningen kom igång. Efter själva debatten kom en tjej fram till mig för att fråga varför vår politik grundar sig ur rasism? Jag ställde en motfråga om vart det står i vårt partiprogram. Det visade sig att tjejen inte ens läst vårt partiprogram.... Jag gör denna koppling för jag antar att flera av de personerna som ställde sig upp för att vända ryggen mot scenen när det var jag som skulle tala, är i samma sits. De vet inte vad vi står för."