Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
1 av 4
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet. - Foto: Faksimil / trf.nu / TT
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
2 av 4
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. - Foto: Faksimil / trf.nu
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
3 av 4
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. - Foto: Faksimil / trf.nu
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
4 av 4
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. - Foto: Faksimil / trf.nu

Här är ministern Mehmet Kaplan på middag med högerextrem ledare

Bostadsminister Mehmet Kaplan deltog i somras på samma middag som den turkiska högerextrema ledaren Ilhan Senturk.


På en bild från en fest i somras syns miljöpartisten och bostadsministern Mehmet Kaplan på samma middag som Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.

Ilhan Senturk är ledare för turkiska nationalistiska och högerextremistiska organisationen Grå vargarna. Barbaros Leyani avgick nyligen från posten som vice ordförande för Turkiska riksförbundet efter ett hatiskt tal mot armenier.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! ropade Leylani i ett tal tidigare i veckan skriver TV4 Play.

Vem är då Ilhan Senturk? Jo, han är alltså ledare för den högerextrema organisationen Grå vargarna. På sin Facebook delar han bland annat fascistisk propaganda och bilder på Alparslan Türkes, en gammal fascistisk ledare.

På bilden syns de båda männen och i bakgrunden sitter bostadsminister Mehmet Kaplan.

Bildkälla: faksimil trf.nu

Redan i somras publicerades bilderna från middagen på Turkiska riksföreningens hemsida. Föreningen skriver att det är Barbaros Leylani och Ilhan Senturk som syns på bilderna.

När Nyheter24 når Barbaros Leylani bekräftar han uppgifterna.

– Han till höger känner jag inte, jag har hört om honom. Jag tror han heter Ilhan, det måste vara han, säger Barbaros och drar sig till minnes att Senturk kom sent till middagen.

Men varför var bostadsminister Mehmet Kaplan på samma middag som den högerextreme ledaren?

– Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med ett 50-tal representanter från det svensk-turkiska civilsamhället, inbjudna av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången, säger Kaplan till Nyheter24.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för.

Han säger att han inte har samröre med varken Barbaros Leylanis eller organisationen Gråvargarna.

– Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.

Nyheter24 har sökt Ilhan Senturk.

/
/
Senaste nytt

Bil i vattnet i Malmö – befarad drunkning

Trump – nu åter med munkavle

USA:s expresident Donald Trump har åter belagts med munkavle.

Här är bolagen på konsumenters skamlista

Klarna och Telenor finns bland de sju företag som har fått flest klagomål under året. Det visar konsumenttidningen Råd och Röns skamlista.

Två miljoner hemlösa på Afrikas horn

Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem på Afrikas horn, och då främst i Somalia, på grund av de ihållande regnvädren och allvarliga översvämningarna. Uppgifterna om hur många som drabbats i Somalia, Kenya och Etiopien kommer från nyhetsbyrån AFP som sammanställt och beräknat uppgifter från FN och från ländernas myndigheter.

Spanska ord rör upp känslor i Israel

Israel har på nytt reagerat på spanska uttalanden om kriget i Gaza, och har nu har kallat hem sin ambassadör i Spanien.

Unik upptäckt: Sex planeter i rytmisk dans

Astronomer har upptäckt sex planeter som i en rytmisk dans kretsar runt en stjärna 100 ljusår från jorden, rapporterar CNN. Det sällsynta fyndet kan ge ledtrådar till hur vårt solsystem bildades.