Onsdag 28 Sep
Stockholm

Här är ministern Mehmet Kaplan på middag med högerextrem ledare

Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
1 av 4
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Foto: Faksimil / trf.nu / TT
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
2 av 4
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. Foto: Faksimil / trf.nu
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
3 av 4
Mehmet Kaplan (Mp) var inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. På samma middag var Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. Foto: Faksimil / trf.nu
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.
4 av 4
Ilhan Senturk och Barbaros Leyani. Foto: Faksimil / trf.nu

Bostadsminister Mehmet Kaplan deltog i somras på samma middag som den turkiska högerextrema ledaren Ilhan Senturk.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På en bild från en fest i somras syns miljöpartisten och bostadsministern Mehmet Kaplan på samma middag som Ilhan Senturk och Barbaros Leyani.

Ilhan Senturk är ledare för turkiska nationalistiska och högerextremistiska organisationen Grå vargarna. Barbaros Leyani avgick nyligen från posten som vice ordförande för Turkiska riksförbundet efter ett hatiskt tal mot armenier.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! ropade Leylani i ett tal tidigare i veckan skriver TV4 Play.

Vem är då Ilhan Senturk? Jo, han är alltså ledare för den högerextrema organisationen Grå vargarna. På sin Facebook delar han bland annat fascistisk propaganda och bilder på Alparslan Türkes, en gammal fascistisk ledare.

På bilden syns de båda männen och i bakgrunden sitter bostadsminister Mehmet Kaplan.

Bildkälla: faksimil trf.nu

Redan i somras publicerades bilderna från middagen på Turkiska riksföreningens hemsida. Föreningen skriver att det är Barbaros Leylani och Ilhan Senturk som syns på bilderna.

När Nyheter24 når Barbaros Leylani bekräftar han uppgifterna.

– Han till höger känner jag inte, jag har hört om honom. Jag tror han heter Ilhan, det måste vara han, säger Barbaros och drar sig till minnes att Senturk kom sent till middagen.

Men varför var bostadsminister Mehmet Kaplan på samma middag som den högerextreme ledaren?

– Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med ett 50-tal representanter från det svensk-turkiska civilsamhället, inbjudna av företagarföreningen Tumsiad Sverige för att vara med på en Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången, säger Kaplan till Nyheter24.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för.

Han säger att han inte har samröre med varken Barbaros Leylanis eller organisationen Gråvargarna.

– Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.

Nyheter24 har sökt Ilhan Senturk.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.