- Foto: TT

Sjöstedt till attack mot skattefuskarna: "De får aldrig nog"

Efter uppgifter om att Sveriges allra rikaste undanhåller skatt går nu Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till hårt angrepp.


Att smita från skatten ska bli svårare – det tycker Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Utspelet kommer efter att en rapport avslöjat att de rikaste hushållen i Sverige undanhållit 30 procent av den skatt de skulle betalat.

– Det är de absolut rikaste som redan har allting som fuskar med skatten. Det är stora summor som hade kunnat gå till bättre skolor, bättre studiestöd och annat, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

Varje år kostar skattefusket staten 46 miljarder kronor, och nu vill Sjöstedt och Vänsterpartiet ha hårdare tag mot brevlådeföretag, och ge Skatteverket större befogenheter att granska fuskarna.

– För mig handlar det om att de absolut rikaste ska bidra mer. Vi har 178 miljardärer här i Sverige, jag tycker det är rimligt att de betalar skatt på sin förmögenhet och att man istället kan göra det mer förmånligt för pensionärer och vanliga löntagare.

Vissa tycker ju att man kan lösa många av de här problemen genom att sänka skatten. Hur ser du på det?

– De får aldrig nog. Trots att man tagit bort förmögenhetsskatten och arvsskatten så smiter de ändå ifrån skatter ändå. Ju rikare man är, ju mer ska man bidra med. Det är det enda rimliga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde man ta hårdare tag mot skattesmitare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.