Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1586
reaktioner idag

Andra rättegångsdagen väckte känslor

På tisdagen hölls den andra rättegångsdagen mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt. Här är ett urval av reaktionerna i media.

Breivik har fått fem rättegångsdagar på sig att föra sin talan.

Breivik har fått fem rättegångsdagar på sig att föra sin talan.

En nämndeman petades från fallet efter att denne skrivit att "Breivik borde få dödsstraff" på. . .

Den högerextrema hälsningen gjordes även den andra rättegångsdagen.

Rättegången fortsätter under onsdagen.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin menar att det är viktigt att upprätthålla en rättvis rättsprocess.

"Det säger mig att det är en viktig publicistisk uppgift att tydliggöra exakt hur Breiviks motiv såg ut. Att hans tankar av en sådan exponering skulle normaliseras, eller att bilderna av honom i rätten och alla journalister på plats skulle ge honom status av rockstjärna har jag svårt att förstå" skriver Jan Helin och fortsätter:

"Breivik är en terrorist och massmördare. Att döma en sådan under tystnad, på en nedsläckt scen tror jag inte är det bästa försvaret mot att det aldrig må ske igen."

Norska Dagbladets politiska redaktör Hanne Skartveit jämför Breivik med samma radikala extremister som massmördaren säger sig hata.

– Breivik deltar som en riddare i ett heligt krig. Jihadister ser också sig själva som heliga krigare. Båda är besatta av heder och skam, att det bara finns en enda sanning - deras egna. Att de är rena, de enda som är värdiga, samtidigt som alla andra är orena och ovärdiga. Och sist men inte minst, båda är villiga att använda våld i deras kamp. Definitivt blint våld. Och mord, skriver Skartveit.

Den brittiske fotbollsskribenten Musa Okwonga Twittrar om att Breivik inte är ensam med sina åsikter.

"Would be great to dismiss #Breivik as a lunatic - more worrying thought would be that he is entirely sane, and that many more think like him"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén anser att rättegångsprocessen redan har blivit till en cirkus.

"Det är svårt att följa rättegången utan att vilja sätta stopp för de oerhört provocerande och galna konspirationsteorier han argumenterar för. Dessutom blir det mer och mer overkligt. Man skrattar nästan till ibland av det liksom parodiska han säger och hävdar. Men bara en kort stund, sedan kommer illamåendet över att detta faktiskt sker på riktigt" skriver nyhetschefen.

Den tidigare vänsterpolitikern Ali Esbati är en av personerna som överlevde Utöya. Trots att hans norska fru pekats ut som landsförrädare av Breivik - anser Esbati att det är viktigt att låta massmördaren komma till tals.

– Hans åsikter har för stort utrymme i den allmänna debatten, men här tycker jag att det är viktigt att ge hans bild av vad som hänt. Det är ett större problem att de saker han säger får så pass stor plats i debattartiklar, krönikor och andra politiska utspel, säger Esbati till Nyheter24.

Mer:

Ali Esbati om rättegången: "Han kallade oss för Berber-araber"