Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden.
1 av 3
Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden. - Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Sedan övergår rätten till att behandla polisens arbete och vilka preparat Breivik tagit inför sina dåd.
2 av 3
Sedan övergår rätten till att behandla polisens arbete och vilka preparat Breivik tagit inför sina dåd. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Adrian Pracon sköts i skuldran på Utöya. På fredagen blir han den siste att vittna om händelserna.
3 av 3
Adrian Pracon sköts i skuldran på Utöya. På fredagen blir han den siste att vittna om händelserna. - Foto: Steinar Bjerkmann / SCANPIX

Sköts i skuldran - nu blir han sist att vittna från Utöya

På fredagen är de gripande vittnesmålen från de som överlevde Utöya över i och med Adrian Pracon som ska berätta om dådet.


OSLO. Efter ett par veckor fyllda med tårar och folk som lämnat rättssalen vittnar den sista av de som överlevde terrordådet på Utöya mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik på fredagen. Adrian Pracon ska berätta om sina upplevelser på ön den 22 juli, där han sköts i skuldran.

Sedan är det dags för fem vittnen från polisen att kliva upp i vittnesbåset. Samtidigt kräver myndigheten fler helikopterplattor i Norge. När attackerna ägde rum ifjol fanns det ingen helikopter tillgänglig.

– Med dessa baser kan vi ha specialutbildade poliser på fyra, fem platser i Norge. De kommer då att kunna rycka ut och hjälpa den lokala polisen snabbt vid behov, säger Geir Gudmunsen, polismästare i Hordaland, till NRK.

På fredagen ska även professor Jörg Meland redogöra för vilka preparat som Breivik hade ätit inför sina dåd den 22 juli. Det blir också det första tillfället på länge när medierna tillåts sända rättegången.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.