Facebooks stora app har en stor förändring.
Facebooks stora app har en stor förändring. - Foto: Pixabay/Facebook (montage)

Facebook har en ny funktion – som inte ALLS är en kopia

Har du lagt märke till den stora uppdateringen som Facebook lanserat i veckan?


Under tisdagen började Facebook med att lansera en fräsch nyhet till sina huvudappar för både iOS och Android. Alltså inte bara som tidigare i Messenger-appen. Det är en riktigt stor uppdatering som är fylld av nya funktioner som filter och dagshändelser i videoform.

Facebook

Men vänta nu? Det är ju inte alls särskilt nytt.

Giphy

Faktum är att det skulle kunna ses som en direkt kopia av det som är grunden med Snapchat. Det kan absolut påstås att Facebook lagt till några nyheter till lanseringen, men Snapchat var först med stories. Så är det med det.

Men det liknar mer en annan app som du känner igen som Instagram. Deras stories-funktion togs mot med öppna armar – och nu dyker den alltså upp på Fejan.

Instagram

I toppen av nyhetsflödet syns bilder, videoklipp och grafiska effekter samt filter. Du kan dela din egen story på din tidslinje eller till utvalda personer genom tillägget "Direct".

Facebook

Så här gör du då för att lägga till en story på Facebook:

Svep höger i nyhetsflödet eller tryck på en kamerasymbol i övre vänstra hörnet. Välj där om du vill dela din story med alla dina vänner eller bara några utvalda bästisar eller kollegor.

Nu kanske du undrar vilka stories som prioriteras eftersom man kan ju inte ha typ 500 i toppen av appen?

Det är så att rankingen handlar om hur nära vän Facebook bedömer att du är med den som publicerat en story. Väljer du att dela med bara några få utvalda så hamnar den i nya funktionen Direct som samlar direktmeddelanden.

Lite som Instagram och Snapchat fungerar med andra ord.

Giphy

Så avgör själv – är det ett hot mot Snapchat? Eller blir det bara skrattretande?

Läs mer om uppdateringen på Facebooks blogg – eller hos sajten The Verge.

Läs också om Instagrams nya uppdatering där du kan boka exempelvis klipptid direkt i appen – eller läs om vad som händer med ditt Snapchat-konto om du skulle dö.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Facebooks uppdatering – yes eller blä?
Tack för din röst!