Coca-Cola blak
Har du smakat Coca-Cola Blãk? - Foto: TT/Coca-Cola

7 galna Coca-Cola-smaker du inte visste finns

Sedan starten 1886 har Coca-Cola levererat några riktigt goda smaker – och några helt obegripliga.


Året var 1886 och apotekaren John Stith Pemberton tillverkar ett koncentrat som många år senare skulle bli en av världens populäraste läskedrycker. Naturligtvis handlar det om Coca-Cola.

Sedan drycken blev sjukt populär över hela världen har det också dykt upp några mer eller mindre lyckade experiment med att "hotta upp" drycken med diverse smaker. Här är några som sticker ut:

1. Colan som ska hjälpa dig att bajsa

I slutet av april kom nyheten att en ny variant av Coca-Cola ska lanseras i Japan. Drycken är den första från Coca-Cola som godkänts som så kallat "FOSHU" av den japanska regeringen. Det innebär att varan har en speciell hälsofunktion – den ska alltså hjälpa dig att bajsa.

Cola Plus får fart på magen! Bild: Coca-Cola

Coca-Cola Plus kallas också för "fiber-cola", som kommer i en vit flaska, lanseras alltså i Japan nu i maj.

2. Vad sägs om lite basilika?

Den tidigare nämnda "bajs-colan" är en efterföljare på en annan hälsovariant av Coca-Cola. Året var 2009 och Coca-Cola Plus lanserade en helt, revolutionerande ny smak i Japan. Med noll kalorier och med smak av grönt te och basilika var målgruppen "hälsofreaks som vill njuta av cola".

En light-cola för träningsfreaksen? Bild: Coca-Cola

Colan hade även ett kort liv här i Sverige där recensionerna varit allt från "fräsch men för lite smak" till "fullkomligt vidrig".

3. Kaffe + cola = BlãK

Mellan 2006 och 2008 försökte Coca-Cola att lansera en variant som både skulle gillas av kaffe-tokiga och "coola" personer som älskar hård grafisk design. Resultatet blev BlãK som ska smaka mer kaffe än cola.

En kaffecola. Bild: Wikimedia

Enligt rapporter ska läsken inte vara lika söt som vanlig cola och den lanserades först i Frankrike där det blev en kortlivad hit. Men blä?

4. Okej?

Vad är egentligen poängen med någonting? Det var en av läskens alla slogan för den "ironiska generationen" när OK. lanserades 1993. Med riktigt konstnärliga burkar och finurligt sarkastiska bilder och texter fick den lite av en hipstrig följarskara.

En minst sagt märklig "cola". Bild: TeemPlayer/Wikimedia

Men vad smakade den? Ja, vem vet. Enligt olika omdömen smakade den "som apelsin blandat med avslagen Coca-Cola", "något kryddig" och om man är kritisk som "kyrkogård". Okej?

5. En galen kombination

När Coca-Cola släppte sin körsbärsvariant 1985 så var det deras första smaksatta cola. 2002 kom den älskade och hatade vanilj-colan. När företaget fick för sig att slå ihop de båda smakerna 2006 så kändes det nästan som en makaber blandning.

En galen eller genialisk kombo? Bild: Coca-Cola

Den blev kortvarig och försäljningen gick sådär. Vi har ingen aning om hur den smakar, men kan gissa att det är en... intressant... smak. Har du smakat?

6. En älskad(?) blandning

2007 kändes som ett peppigt år och Coca-Cola satsade på en blandning av de båda populära Coca-Cola och Fanta – alltså apelsin-cola. Det var tänkt att följa succén med cola- och limekombinationen som varit populär året innan.

En succé? Bild: Ralph/Wikimedia

Några galningar älskade denna kombon och den har funnits fram och tillbaka i olika länder. 2014 kom den till Japan – och i år fick Sverige en variant som kallas för Fanta Mezzo. Men för alla läsk-nördar så vet vi ju att det började redan på 1980-talet när Fanta Black lanserades.

En blandning av Coca-Cola och Fanta. Bild: Coca-Cola
Någon som minns "black orange"? Bild: Coca-Cola

7. Varför finns inte den här överallt?

En cola-variant som antagligen hade rivit i Sverige är Cola Raspberry. I bara några månader fanns cola spetsad med hallonjuice tillgänglig i Nya Zeeland. Senare kom även en light-version.

Den kom aldrig till Sverige... Bild: Coca-Cola

Det blev inte en succé. Men likt många andra fruktiga cola-versioner så finns den här (och även varianter med lime, apelsin, körsbär och vanilj) i så kallade Freestyle-maskiner. I främst USA kan man klicka sig till nya smaker och kombinationer likt en pimpad dispenser på ett snabbtmatshak i Sverige. Så här ser den ut i Texas:

Har ni provat freestyle-maskinen? Bild: Wikimedia

För att förtydliga så har det florerat en del påhittade cola-smaker som inte funnits i verkligheten. Två sådana exempel är Coca-Cola med baconsmak – och en med vitlökssmak. De finns tyvärr(?) inte på riktigt, enligt Snopes.

Denna är alltså falsk. Bild: Reddit

Här är nya Cola Zero – så stor är skillnaden:

Vem vet vad framtiden levererar när det kommer till smakkombinationer. Har du något önskemål? Rösta i pollen nedan!

Läs också om vad som är den enda saken som skiljer Pepsi och Coca-Cola.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du provat någon på listan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.