- Foto: Shutterstock

Har du hört om "love bombing"? Här är varningstecken att ha koll på

"Love bombing" är ett skrämmande sätt som manipulerande personer använder sig av i relationer.


Har du precis träffat en person du tror är ditt livs kärlek? Men om det känns lite för bra för att vara sant så kan det faktiskt vara så att personen du träffar använder sig av ”love bombing”.

Men vad är det egentligen? 

Enligt psykiatern och författaren Dale Archer så är ”love bombing” när du blir överöst med kärlek, presenter och löften om framtiden av en person som är kärleksfull, omtänksam och förstår dig helt. Detta sker ofta väldigt intensivt, och väldigt kort in i relationen. Kanske säger personen att hen älskar dig redan på andra dejten.

Men när du visar att du har intressen utöver än din nya partner så blir hen rasande. 

Hen kommer säga något i stil med att du är ”självisk”, och du märker att personen är elak och helt orimlig. Du ser helt enkelt en helt ny sida, skriver Archer i ett blogginlägg i Psychology Today. 

Bild: Shutterstock

”'Love bombing' är en taktik som manipulerande personer använder sig av. Så om du träffar någon som har drag av narcissism eller psykopati så är det kan det vara ett sätt att styra dig", skriver Independent

Men det kan vara svårt att upptäcka i början eftersom alla nya relationer är spännande. Men det som inte är normalt är att hur snabbt ni hamnar i ett seriöst förhållande, även om du gick in med avsikt att ta det långsamt. Samt hur mycket tid hen kräver från dig. 

Bildkälla: Shutterstock

Det gör det svårt för dig att se att du blir manipulerad eller om hen är genuint äkta då det inte finns mycket utrymme till det eftersom ni har kontakt nästan hela tiden över samtal eller sms. Man blir medberoende. 

Ett varningstecken är om personens humör skiftar väldigt plötsligt och går från kärleksfull till kontrollerande och arg och ställer orimliga krav. Archer skriver att ”love bombing” är psykisk misshandel, då en person avsiktligen manipulerar och utnyttjar andras svagheter och osäkerheter. 

Men om personen fortsätter att vara kärleksfull och vad hen gör matchar med vad hen säger så är det förmodligen inte ”love bombing”. 

TV: Sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.