En väldigt ohälsosam trend.
1 av 3
En väldigt ohälsosam trend. - Foto: SCANPIX
Binnikemask kan förvisso leda till en viktminskning.
2 av 3
Binnikemask kan förvisso leda till en viktminskning. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Men läkare varnar för att det är ett farligt sätt att gå ned i vikt.
3 av 3
Men läkare varnar för att det är ett farligt sätt att gå ned i vikt. - Foto: Scanpix Sweden

Nya bantningsmetoden – äta binnikemask

I ett försök att gå ner i vikt har vissa personer provat på att äta binnikemask. Något som läkare nu starkt avråder att man ska göra.


Andra livsfarliga dieter

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att flera stora bloggprofiler använde sig av pillret Reductil för att hålla vikten.

Ett piller som egentligen är till för att öka mättnadskänslan hos grovt överviktiga personer.

– Alla stora bloggare tar det, sa en källa med stor insyn till Nyheter24 då.

En ny, tämligen grotesk, bantningsmetod har så sakteliga börjat få uppmärksamhet. Det handlar om människor som beställer binnikemaskar, och sen äter dessa – för att på så sätt kunna nå en snabb viktnedgång.

Började i Ohio

Nyhetsflödet började efter att en kvinna i Ohio uppsökte en läkare och berättade att hon inte mådde bra efter att ha gjort just det. 

Hennes läkare blev så förvånad att han frågade om råd från Ohios högsta medicinskt ansvariga Patricia Quinlisk, som rekommenderade medicinering. Men hon skrev även om patienten i ett veckomejl vilket ledde till betydligt större uppmärksamhet, skriver Des Moines Register.

Har funnits länge

Vidare undersökningar visade att förfarandet inte är helt ovanligt. Enligt National Womens Health Museum började försöken att gå ned i vikt med binnikemask redan under 1800-talets slut och fortsatte ett tag in på 1900-talet. En diet som föga förvånande föll i glömska.

För att, såklart, komma tillbaka. 2010 rapporterade The Telegraph om att läkare i Hong Kong varnade för att hemsidor hade börjat sälja binnikemask-ägg. Quinlisk säger till NBC att de flesta av de piller som går att köpa i dag innehåller huvudet av en binnikemask – som sedan kan utvecklas till en nio meter lång binnikemask

Inte nyttigt

Föga förvånande är läkare inte speciellt positiv till bantningsmetoden.

– Det kan utan tvekan vara farligt, skriver Maj-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin, i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:

– Binnikemaskinfektion kan leda till B-vitaminbrist som i sin tur leder till många olika besvär som nervskador, depression, blodbrist etcetera. Masken kan också sprida sig utanför magtarmkanalen till exempel till ögon, hjärna etcetera och ge svåra skador eller till och med leda till döden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!