En person gapar med sin mun. Då vill man inte att den ska lukta illa.
Dålig andedräkt kan skapa obehag för personen i fråga. - Foto: Pixabay

Dålig andedräkt? Åtta enkla knep för att bli kvitt problemet

Dålig lukt i munnen kan vara riktigt jobbigt. Här kommer några enkla knep för att bli av med lukten i munnen.


Har du dålig andedräkt? Är det så att du ofta går runt och lider av att du inte kan öppna munnen utan att det luktar unket?

Om du ofta märker att du har dålig andedräkt kan det bero på flera saker. Är du osäker på om du har dålig andedräkt kan du enkelt ta reda på hur läget ligger till. Det enda du behöver göra är att slicka dig på utsidan av handen, låt sen salvisen torka och lukta. Känner du ingen dålig doft har du förmodligen inte dålig andedräkt.

1. Borsta tänderna

Det första och allra enklaste steget är att faktiskt borsta tänderna. För det vet du ju redan, att borsta tänderna måste man göra för att slippa den dåliga doften. Men glöm för gudsskull inte att använda tandtråd på de ställen som du inte kommer åt, gamla mat som ligger kvar i munnen kommer aldrig att ge en god doft. 

2. Drick vatten

Ja hur galet det än kan låta så är det viktigt att du dricker mycket vatten. För är du torr i munnen så kan det bli så att du även luktar illa i munnen.

3. Ät regelbundet/använd rätt kryddor

Äta? Är det inte så att maten kan ge dålig andedräkt? Jo självklart är det så men du måste ju äta för att leva och för att minska doften kan du passa på att äta regelbundet. Detta får saliven att hållas igång och som vi sa ovan, en torr mun kan komma och ge dig dålig andedräkt. 

Kryddor då, finns det några som du bör äta mer av? Ja det gör det faktiskt, använd gärna persilja, dill och kummin. Dessa kryddor funkar faktiskt förvånansvärt bra mot dålig andedräkt. 

4. Tugga tuggummi

En klassiker för att bli kvitt dålig andedräkt är att tugga tuggummi. Även detta hjälper salivproduktionen. Men tänk på att helst tugga sockerfritt. Tuggummi är både gott och får dig att dofta ljuvligt i munnen, win win. 

5. Drick te

Varför inte ta en fika paus för att förbättra din doft i munnen? Ja du kan faktiskt få bättre doft i munnen bara genom att dricka te, både grönt och svart dödar de bakterier som ger dig dålig andedräkt. Vad väntar du på? gå och gör dig en stor kopp nu direkt. 

6. Använd munskölj med zink

Skölj munnen med munskölj som innehåller zink. Det funkar både som en snabb förbättring på språng eller direkt efter att du borstat tänderna. Även vanligt munskölj funkar men effekten är inte lika effektiv som med zink. 

7. Undvik alkohol

Ja det stämmer, alkohol i form av bland annat öl, cider och vin ger dig inte en speciellt god doft i munnen.

8. Rök inte

Vill du lukta gott i munnen så ska du absolut inte röka. Det är verkligen ett big no, no. Men det visste du säkert redan. 

Är det så att du fick dålig andedräkt under kräftskivan? Då kanske du även vill vet hur du blir av med kräftdoften från händerna? Läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ofta dålig andedräkt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.