Bärarna tappade greppet om Shireen Abu Aklehs kista när israelisk polis gick in i folkmassan.
Bärarna tappade greppet om Shireen Abu Aklehs kista när israelisk polis gick in i folkmassan. - Foto: TT

Våldsamt när tusentals sörjde dödad journalist

Tusentals människor samlades på fredagen i östra Jerusalem för att hedra Shireen Abu Akleh. Den israeliska polisens våldsamma ingripande mot folkmassan kritiseras från flera håll.


Säkerheten var förstärkt i samband med begravningen av den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern Shireen Abu Akleh.

Begravningståget gick från ett sjukhus i östra Jerusalem till en katolsk kyrka i Gamla staden.

Tv-bilder visar hur tumult bröt ut vid sjukhuset när israelisk polis gav sig in i folkmassan för att ta ned palestinska flaggor. Poliserna slog med sina batonger och i kaoset tappade kistbärarna tillfälligt taget om kistan, som var draperad i en palestinsk flagga.

Shireen Abu Aklehs kista bars av familj, vänner och kolleger längs gatorna i östra Jerusalem.

Polisen kritiseras

Den israeliska polisen uppger att personer i folkmassan skanderade "nationalistiska uppviglande" ramsor och kastade sten, och att man därför var tvungna att ingripa.

Agerandet kritiseras från flera håll.

EU:s delegation på Västbanken och i Gaza säger i ett uttalande att polisens "onödiga våld" riskerar att "ge bränsle åt ytterligare spänningar".

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt skakad" över hur "en del polis på platsen" betedde sig, enligt talespersonen Farhan Haq.

Guterres betonar vikten av att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras, däribland rätten till "åsiktsfrihet och fredliga sammankomster".

USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på Twitter att den amerikanska regeringen är "djupt bekymrad" över "polisens intrång i begravningsprocessionen".

"Alla familjer förtjänar att få lägga sina nära och kära till ro på ett värdigt och obehindrat sätt", skriver han.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att hon är chockerad över våldet och att det är viktigt att myndigheterna "strävar efter att minska spänningarna".

Militären utreder

Innan Shireen Abu Akleh på fredagen fördes till den sista vilan i Jerusalem fick hon på torsdagen vad som liknade en statsbegravning i Ramallah på Västbanken.

— Hennes röst gick in varje hem, förlusten av henne är ett sår i våra hjärtan, säger sörjande Hadil Hamdan.

Den erfarna Al Jazeera-journalisten sköts ihjäl i onsdags i samband med en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin.

Israels militär, som utreder dödsskjutningen, uppger i ett uttalande att det finns "två möjligheter" för varifrån den dödande kulan kom. Antingen träffades journalisten av beskjutning från palestinskt håll eller så träffades hon när en israelisk soldat besvarade elden från sitt fordon.

Begravningen hölls i en kyrka i Gamla staden i Jerusalem.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.