Viktor Orbán (i mitten) i parlamentet i Budapest, då han tidigare i maj inledde sin fjärde mandatperiod som premiärminister.
Viktor Orbán (i mitten) i parlamentet i Budapest, då han tidigare i maj inledde sin fjärde mandatperiod som premiärminister. - Foto: TT

Undantagstillstånd igen – "Vill bli diktator"

Ungern inför ett nytt undantagstillstånd på grund av Ukrainakriget.Detta ger premiärminister Viktor Orbán väldigt långtgående maktbefogenheter, som koncentreras till honom som person. Han har tydliga ambitioner på att bli diktator, säger statsvetaren Staffan I. Lindberg.


Ungern, som under Viktor Orbáns styre inte längre går att klassa som demokrati, är redan i undantagstillstånd med anledning av covidpandemin. Men det löper ut i nästa vecka. Nu kräver kriget i Ukraina "manöverutrymme och omedelbar handling", och därför infördes ett nytt undantagstillstånd vid midnatt mot onsdagen, skriver Orbán på Facebook.

Orbáns parti, Fidesz, har redan över två tredjedelars majoritet i parlamentet, och därmed redan oerhört mycket makt. Under tidigare mandatperioder har han också avvecklat landets fria press och kraftigt inskränkt yttrandefriheten. Så varför behövs då ens ett undantagstillstånd?

— Därför att man vill ha handlingsfrihet att vidta åtgärder som även det egna parlamentet och det egna partiet skulle kunna motsätta sig, och agera snabbt, säger Staffan I. Lindberg, statsvetare vid Göteborgs universitet som även grundat V-dem institutet, som mäter och rankar demokratiutvecklingen i världen.

Retorik som Hitlers

Än mer oroväckande är att det inte finns något tydligt slutdatum för undantagstillståndet, som i praktiken är en förlängning av det som infördes under våren 2020.

Under tisdagen ändrades formuleringen i Ungerns konstitution för att tillåta undantagstillstånd att införas vid väpnad konflikt, krig eller humanitära katastrofer som inträffat i närområdet. Även om undantagstillståndet just nu motiveras av kriget i Ukraina, så ger ändringarna utrymme för en vid tolkning, säger Lindberg.

— Så det här kan man i princip fortsätta med hur lång tid som helst, för att styra med presidentdekret och göra alla möjliga ytterligare inskränkningar på yttrandefriheten, organisationsfriheten, domstolarnas verksamhet – vad man nu vill.

Före covidpandemin infördes ett undantagstillstånd 2016 på grund av antalet migranter som kom till Europa, vilket Orbán likt covidpandemin och Ukrainakriget också målade upp som ett hot mot nationens säkerhet.

— Klassisk retorik från diktaturer och de som vill bli diktatorer, att "vi hotas så allvarligt i vår existens att all makt måste koncentreras till mig, så att jag kan rädda er". Det är samma retorik som Hitler använde på 30-talet.

Hotar alla oliktänkande

Ett av hoten som länge formulerats av Orbán är EU och Ungern har varit en av de största bromsklossarna för unionens försök att införa ännu hårdare sanktioner mot Ryssland, som svar på invasionen av Ukraina. När Orbán i april valdes om för en fjärde mandatperiod var Rysslands president Vladimir Putin en av de första att gratulera honom.

Men även andra, mer sårbara minoritetsgrupper, målas upp som hot mot staten. Invandrare och hbtq-personer och de som varit för hbtq-rättigheter, har pekats ut som något farligt.

— Sedan har det där utvidgats till att egentligen omfatta alla oliktänkande i Ungern. Alla som inte håller med Orbán är i riskzonen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.