Bil i Sievjerodonetsk efter rysk attack. Bild från 13 maj.
Bil i Sievjerodonetsk efter rysk attack. Bild från 13 maj. - Foto: TT

Slaget om Sievjerodonetsk hårdnar

De hårda striderna fortsätter i och runt Sievjerodonetsk i östra Ukraina.Ryssland säger sig ha kontroll över den strategiskt viktiga staden, vilket Ukraina tillbakavisar.


Ukrainska styrkor höll under söndagskvällen fortsatt motstånd mot de ryska styrkor som närmar sig Sievjerodonetsk.

Striderna beskrivs som Ukrainas tuffaste utmaning sedan isoleringen av stålverket i Mariupol. Parterna kommer båda med olika uppgifter om staden, och om den är omringad eller inte.

Klart är att de försvarande styrkorna är i en svår position och att staden närmast konstant utsätts för artilleribeskjutning.

Om staden faller har Ryssland vunnit kontroll över i stort sett hela Luhanskregionen, och det är som ett strategiskt nav den är viktig för Ryssland – för inne i staden råder förstörelse.

— Som ett resultat av de ryska angreppen på Sievjerodonetsk är all kritisk infrastruktur förstörd. Mer än två tredjedelar av bostäderna är förstörda, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagskvällen.

"Eskalerat något oerhört"

De mest intensiva striderna pågår vid stadens utkant. Enligt Luhansks guvernör Serhij Hajdaj använder ryska styrkor ett hotell i norra delen av Sievjerodonetsk – ironisk nog döpt till Myr, ukrainska för fred – som bas för attacker mot staden.

"De kan inte avancera längre in mot centrum och de lider förluster, men än har vi inte lyckats driva ut dem från hotellet", skriver Hajdaj i ett inlägg på meddelandeappen Telegram.

Guvernören säger vidare att striderna under söndagen varit så intensiva i Luhanskregionens största stad att det var svårt att få överblick över antalet döda och skadade och vilka skador som åsamkats.

"Situationen har eskalerat något oerhört", skriver han.

Sievjerodonetsk militärchef Oleksandr Striuk uppgav tidigare under dagen att det fortsatt fanns möjligheter att nå staden med humanitär hjälp, vilket inte bekräftats, men att det skulle vara svårt att evakuera de runt 15 000 civila som tros vara kvar i staden.

— Det handlar om några få isolerade fall, om vi skulle kunna få ut någon alls. Just nu måste vi prioritera skadade och andra som behöver akut hjälp, säger Striuk till AFP.

95 procent i rysk kontroll

Från ryskt håll anser man sig ha vunnit kontroll över staden, men den USA-baserade tankesmedjan ISW sade i en uppdatering sent på lördagen att Sievjerodonetsk ännu inte omringats helt och hållet.

Enligt ISW kontrollerar Ryssland 95 procent av Luhanskregionen, som utgör norra hälften av det så kallade Donbassområdet, som Ryssland fokuserat på att inta under krigets tredje fas.

Även i staden Lysytjansk, som ligger bredvid Sievjerodonetsk, har "läget blivit värre", skrev guvernör Hajdaj på Telegram sent på lördagen.

Invånare i Sievjerodonetsk vid en källare som använts som bombskydd under ryska attacker av staden. Bild från 13 maj.

Kan inte återta Krim

President Zelenskyj har de senaste dagarna flera gånger sagt att situationen i Donbass i östra Ukraina är svår. Men han har också lovat att Ukraina kommer att ta tillbaka alla områden som Ryssland har tagit, och att det bara är en fråga om tid.

I ett tv-sänt tal på lördagskvällen nyanserade han bilden något och säger att alla de områden som Ryssland har ockuperat sedan 2014 däremot inte kommer att kunna återerövras militärt, däribland Krimhalvön.

— Jag tror inte att vi kan återställa hela vårt territorium med militära medel. Om vi ​​bestämmer oss för att gå den vägen kommer vi att förlora hundratusentals människor, sade han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.