Våren 2021 tillsattes en kommission för att utreda alla turer i minkskandalen i Danmark och under torsdagen levererades rapporten till folketinget.
Våren 2021 tillsattes en kommission för att utreda alla turer i minkskandalen i Danmark och under torsdagen levererades rapporten till folketinget. - Foto: TT

Oklart om minkrapport utreds: Högst skandalöst

Höga tjänstemän riskerar att ställas inför rätta och statsminister Mette Frederiksen (S) får kritik för att ha kommit med "grovt vilseledande" uppgifter.Minkkommissionen har lämnat sin slutrapport, men det är i nuläget oklart om den kommer att granskas av oberoende advokater.Det är högst skandalöst, säger oppositionspolitikern Ole Birk Olesen.


Fakta: Turerna i danska minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni 2020 och smitta konstaterades senare under året på hundratals gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor.

Den 4 november 2020 meddelade S-regeringen att man hade fattat beslut om att landets alla minkar – smittade och friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna. Dagen innan ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt.

Landets minkuppfödare fick informationen först den 10 november.

Den 18 november avgick Mogens Jensen (S), som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

En rapport har visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 25 november förra året bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Våren 2021 tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och över 70 förhör har hållits med exempelvis ministrar och ämbetsfolk. Bland annat har statsministern förhörts.

Kommissionen lämnade sin slutrapport den 30 juni.

I januari 2021 beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.

Källa: Ritzau

Fullpackade lådor i två stora vagnar rullades under torsdagsförmiddagen in i ett mötesrum i Christiansborg i Köpenhamn. Folketingets granskningsutskott skulle nu få ta del av minkkommissionens rapport om det som har kallats för en av de största skandalerna i modern tid i Danmark.

Nu står det klart att statsministern Mette Frederiksen (S) kom med "objektivt sett grovt vilseledande" uppgifter när hon på en pressträff den 4 november 2020 meddelade att landets 15–17 miljoner minkar skulle avlivas.

Spridit sig till människor

Beslutet hade fattats kvällen innan eftersom det under hösten samma år hade hittats en muterad variant av coronaviruset bland vissa minkbesättningar – en variant som även spridit sig till människor.

Enligt rapporten var Frederiksen vid tillfället dock inte medveten om att det saknades laglig grund för att avliva även friska djur, men oppositionspartiet Liberal Alliance anser att det stora ansvaret ligger på statsministern.

— Kommissionen säger att det var onödigt att det gick så fort, men statsminister Mette Frederiksen insisterade på detta vid mötet (när beslutet fattades), säger Liberal Alliances Ole Birk Olesen, som är medlem i granskningsutskottet, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Frederiksen blir indirekt en måltavla för ännu kraftigare kritik. Detta eftersom kommissionen anser att statsministerns högra hand, Barbara Bertelsen, uppges ha begått "tjänstefel av en sådan grovhet att det finns grund för att det offentliga ställer henne inför ansvar". Bertelsen är chef för statsministeriet, ungefär statsministerns stab.

Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, och Peter Seier Christensen, Nye Borgerlige, med minkkommissionens nio band stora rapport.

Är ingen dom

Kommissionens rapport är inte att betrakta som en dom, vad som sker framöver är upp till folketingets partier. Enligt rapporten har sammanlagt tio tjänstemän begått tjänstefel och kan ställas inför ansvar – däribland rikspolischefen Thorkild Fogdhe.

— Det är ju ett uttryck för en total kollaps i centraladministrationen när så många tjänstemän får kritik, säger Tage Pedersen, ordförande för organisationen Danske Minkavlere.

Oppositionspartier som Liberal Alliance, Konservative, Venstre och Dansk Folkeparti vill nu att oberoende advokater ska granska rapporten och lämna besked om det finns grund för att väcka riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person.

— Det här är så grovt att självfallet bör det få parlamentariska konsekvenser, säger Venstres Sophie Løhde.

"Våldsam kollaps"

S-regeringens ena stödparti Enhedslisten vill inte tillsätta en advokatundersökning, vilket innebär att det i nuläget inte finns en majoritet i folketinget för ett sådant initiativ.

— Det är högst skandalöst. Då måste vi tvivla på om Danmark är en rättsstat, säger Liberal Alliance-politikern Ole Birk Olesen.

De två andra stödpartierna Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti vill vänta med att ge besked i frågan.

Den danska minknäringen har under årtionden varit världsledande, men gick i och med beslutet om massavlivningen i graven. Branschordförande Tage Pedersen vill också att en advokatundersökning tillsätts – för att även politiker måste ta sitt ansvar för skandalen.

— Det kan inte ske en så våldsam kollaps utan att det pekar i någon riktning– mot den politiska chefen (Mette Frederiksen), säger Tage Pedersen.

Frederiksen befinner sig på Natos toppmöte i Madrid och har ännu inte kommenterat kommissionens rapport. Statsministeriet har kallat till en presskonferens i Köpenhamn på fredagsförmiddagen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.