Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Arkivbild.
Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Arkivbild. - Foto: TT

Belarus anklagar Ukraina för robotattack

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko anklagar Ukraina för att ha riktat en robotattack mot en belarusisk militäranläggning.Han påstår att det inträffade för tre "eller kanske fler" dagar sedan.Vi blir utsatta för provokationer, säger han i ett tal på Belarus självständighetsdag enligt statskontrollerade medier.


Aleksandr Lukasjenko är nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och en del av den ryska invasionen den 24 februari utgick från Belarus, som ligger precis norr om grannlandet Ukraina.

— Jag måste berätta för er att det för tre, eller kanske fler dagar sedan, gjordes ett försök från Ukraina att attackera militäranläggningar i Belarus, säger Lukasjenko och fortsätter.

— Men tack gode gud kunde luftvärnssystemet Pantsir stoppa alla robotar som den ukrainska militären avfyrade.

Lukasjenkos påståenden har inte bekräftats av oberoende källor.

Förra veckan uppgav Ukrainas militära underrättelsetjänster att ryskt stridsflyg för första gången beskjutit Ukraina från belarusiskt luftrum. Enligt underrättelsetjänsten var det ett försök av Kreml att "engagera Belarus som en part i kriget".

— Som jag sade för mer än ett år sedan har vi inga intentioner att strida i Ukraina, sade Lukasjenko i sitt tal på lördagen.

Dubbla bud om Lysytjansk

Tidigare under lördagen uppgav en militär talesperson för det av Ryssland tillsatta ockupationsstyret i Luhanskregionen att staden Lysytjansk, där hårda strider har rasat de senaste veckorna, har omringats av ryska styrkor.

Det tillbakavisas från ukrainskt håll.

— Strider rasar runt Lysytjansk. Men som tur är har staden inte omringats och är under den ukrainska militärens kontroll, säger Ruslan Muzytjuk, talesperson för Ukrainas väpnade styrkor, i en intervju med ukrainsk tv.

Tillsammans utgör Luhansk och Donetsk den större Donbassregionen, där Ryssland intensifierat sin offensiv sedan landets styrkor i våras drog sig tillbaka från norra Ukraina och Kievregionen.

Sovjetisk gammal robot

Fler uppgifter har framkommit om attacken i Odessaregionen i fredags, där en robot slog ned i ett flerfamiljshus och minst 21 personer miste livet.

Det var troligtvis en robot av typen KH-22, enligt den dagliga lägesuppdateringen från det brittiska försvarsdepartementet.

Britterna skriver att KH-22 är en sovjetisk sjömålsrobot som inte är träffsäker, är "olämplig för precisionsattacker" och med all sannolikhet har orsakat civila förluster under de senaste veckorna. KH-22 används då lagren av mer moderna robotar har börjat sina, enligt underrättelserna.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 29 juni.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.