'Rädda Amazonas regnskog' står det på ett plakat som en aktivist håller upp under en protest i Sao Paolo i juni 2022.
'Rädda Amazonas regnskog' står det på ett plakat som en aktivist håller upp under en protest i Sao Paolo i juni 2022. - Foto: TT

Avskogning i Brasilien slår nytt rekord

Avskogningen i brasilianska Amazonas har slagit nytt rekord under årets sex första månader, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) som analyserar satellitbilder.


Världens största tropiska regnskog har förlorat 3 750 kvadratkilometer djungel sedan början av året – vilket är den högsta siffran jämfört med samma period sedan man började göra sådana mätningar 2016, enligt Inpe.

Över 7 500 bränder har registrerats sedan starten av året, en ökning med 17 procent jämfört med 2021, och den värsta siffran sedan 2010.

I juni i år har skogsbränderna i området varit de värsta på 15 år. Avskogningen har också varit den största sett till enskilda månader i januari och februari, då den vanligtvis brukar vara lägre. Även i april slogs rekord.

Inte sedan 2006 har mer skog försvunnit i den brasilianska delen av Amazonas än det senaste året.

— Den torra säsongen har knappt börjat i Amazonas och vi slår redan rekord i miljöförstöring, säger Cristiane Mazzetti från Greenpeace i Brasilien.

President Jair Bolsonaro har uppmuntrat till gruvnäring och jordbruk i skyddade områden och miljöaktivister och oppositionella anklagar regeringen för att driva genom politik som uppmuntrar företag att förstöra miljön.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.