Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson. - Foto: TT

Boris Johnson kämpar för att sitta kvar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kämpar för sin politiska överlevnad efter att flera tunga ministrar avgått i protest mot hans ledarskap.Ett möte med en delegation av ministrar och Johnson hölls på 10 Downing Street under onsdagskvällen.


Bakgrund: Partyskandalen

I slutet av november började brittiska medier rapportera uppgifter om fester på 10 Downing Street och i andra regeringsfastigheter. Först handlade det om en misstänkt julfest som Johnsons medarbetare arrangerade året innan – när stora delar av landet tvingades hålla sig undan sina nära och kära i en strikt lockdown.

Regeringen stod inledningsvis fast vid att det inte hade skett några fester alls och att alla covid-regler hade följts i alla lägen. Sedan började bild efter bild läcka från olika fester.

Vid ett tillfälle tidigare under pandemin, i maj 2020, visade det sig att fler än 100 personer hade närvarat vid en tillställning i trädgården på 10 Downing Street, där gästerna uppmanades att ta med sin egen alkohol.

Under pandemin hölls det också regelbundna "vinfredagar" på regeringskansliet, där premiärministern ofta ska ha deltagit.

I april förra året hölls avskedsfester för två av Johnsons medarbetare på regeringskansliet, bland annat på samma dag som prins Philip begravdes. Kontrasten till bilder på drottningen som tvingades sitta ensam på sin makes begravning väckte stor anstöt bland britterna. Premiärministern själv var dock inte med på dessa fester.

Polisen har utrett flera av festerna. Hittills har minst 83 personer – däribland Boris Johnson, hans fru och finansminister Rishi Sunak – bötfällts för brott mot smittskyddsreglerna.

Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska det hela och gick då igenom totalt 16 olika tillställningar. I en 37 sidor lång rapport fanns till exempel bilder på premiärministern som skålade med kollegor, samt uppgifter om festdeltagare som spydde och som gungade sönder premiärministerns sons gunga i trädgården.

"Den omåttliga konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle", skrev hon i rapporten, där hon underströk att händelserna visar brist på såväl ledarskap som omdöme.

Flera ministrar ur regeringen samlades på regeringskansliet för att kräva Johnsons avgång, rapporterar brittiska medier. Men Johnson ska fortfarande vägra att lämna sin post, enligt flera källor sent på onsdagen.

Under en utfrågning i parlamentet innan dess sade Johnson att han inte hade några planer på att avgå.

Avhoppen kring den brittiske premiärministern har duggat tätt det senaste dygnet. Under tisdagskvällen avgick finansminister Rishi Sunak och hälsoministern Sajid Javid och under onsdagen har flera parlamentsledamöter och högt uppsatta politiker meddelat att de lämnar sina uppdrag efter den senaste tidens skandaler.

Tänker inte avgå

Frågan är om Johnson kommer kunna sitta kvar som premiärminister efter avhoppen.

Under den sedvanliga onsdagsutfrågningen i underhuset försäkrade Johnson att han inte tänker lämna sin post.

— Jobbet för en premiärminister med kolossalt mandat är att under svåra omständigheter fortsätta och det är vad jag kommer att göra, sade han till parlamentsledamöterna.

Under utfrågningen uppmanade flera partikamrater Johnson att avgå.

— I dag ber jag honom att göra det enda värdiga: att sätta nationens intresse före sina egna, sade den konservativa ledamoten David Davis.

Den tidigare hälsoministern Sajid Javid sade att "problemen börjar i toppen och det kommer inte att förändras".

— Vi måste konstatera att nog är nog, och den punkten har nåtts nu, säger han till ledarmötena i underhuset.

Kritiserat ledarskap

Flera politiker som tidigare varit lojala med Boris Johnson har under det senaste dygnet vänt honom ryggen. Will Quince, som har haft en hög position inom utbildningsdepartementet, försvarade Boris Johnson så sent som i måndags men meddelade på onsdagen att han avgår.

— Det var med stor sorg jag i morse lämnade in min avskedsansökan, sade han till Sky News.

De tunga avhoppen följer på den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Ny misstroendeomröstning?

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.

Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

Det spekuleras om en ny misstroendeomröstning inom Tories. Enligt gällande partiregler kan inte Boris Johnson utsättas för en ny misstroendeomröstning på ett år. Men om en sådan trots allt är möjlig avgörs av partiets parlamentsgrupp, den så kallade 1922-kommittén.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.