Ukrainska soldaten Igor Ryazantsev håller vakt i närheten av Slovjansk i fredags.
Ukrainska soldaten Igor Ryazantsev håller vakt i närheten av Slovjansk i fredags. - Foto: TT

Ytterligare amerikanskt vapenstöd till Ukraina

USA skickar ytterligare vapen till Ukraina, till ett värde av 1 miljard dollar, motsvarande över 10 miljarder kronor, meddelar Pentagon.


I det nya paketet finns ytterligare ammunition till raketartillerisystemet Himars, som gjort det möjligt för Ukrainas militär att angripa mål långt bakom den ryska frontlinjen.

Även fler markbaserade luftvärnsrobotar, fler stridsvagnsraketer av typen Javelin och annan ammunition kommer att skickas till Ukraina.

— Detta är alla nödvändiga verktyg för att hjälpa ukrainarna att slå tillbaka den ryska offensiven i öster, och även för att ta itu med utvecklingen i söder och på andra håll, säger Colin Kahl, departementsråd vid det amerikanska försvarsdepartementet.

USA har sedan det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes gett 9,1 miljarder dollar i militärt bistånd till landet.

Separat tillkännagav Världsbanken att 4,5 miljarder dollar, som betalas av USA, kommer att skickas i stöd till Ukraina.

Zaporizjzja närmare folkomröstning

I regionen Zaporizjzja går det av Ryssland installerade ockupationsstyret vidare med planerna på att anordna en folkomröstning om att området ska ansluta till Ryssland.

"Jag har undertecknat ett dekret om att börja arbeta med frågan om att organisera en folkomröstning om återföreningen av Zaporizjzja-regionen med Ryssland", uppger Jevhen Balytskyj, en ukrainsk före detta parlamentariker som har utsetts till ny guvernör av ockupationsmakten, på sociala medier.

Balytskyj har tidigare indikerat att en omröstning skulle kunna hållas till hösten. Delar av regionen kontrolleras av Ryssland.

Det nya och militärt understödda styret har tidigare talat varmt om den folkomröstning som riggades på Krimhalvön 2014, som slutade med att Ryssland olagligen annekterade halvön. Det beslutet har endast erkänts som giltigt av en handfull av Rysslands närmast allierade.

"Attack mot kärnkraftverk livsfarligt"

I regionen ligger kärnkraftverket Zaporizjzja, som beskjutits i helgen. Ukraina och Ryssland har anklagat varandra för att ligga bakom attackerna.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar till slut på beskjutningen, och säger att varje attack mot ett kärnkraftverk är livsfarlig. Han har inte uttalat sig om vem som är ansvarig för beskjutningen.

Jevhen Tsymbaliuk, Ukrainas representant i det internationella atomenergiorganet IAEA, säger att ryska styrkor vill orsaka strömavbrott i södra Ukraina genom att beskjuta kärnkraftverket Zaporizjzja, rapporterar BBC.

Han tycker också att en internationell delegation bör besöka kärnkraftverket någon gång i augusti, senast i slutet av månaden.

— Vi kommer att använda alla diplomatiska kanaler som är möjliga för att föra IAEA och FN närmare genomförandet av detta uppdrag, säger Tsymbaliuk.

Kartan visar var Antonivkabron i Cherson ligger.

Ny attack mot Antonivkabron

Längre söderut, vid floden Dnepr, har Ukraina utfört en ny attack mot Antonivkabron i den ockuperade staden Cherson, uppger båda parterna.

Den ryskkontrollerade Antonivkabron anses vara en nyckelväg för ryska leveranskedjor till den ockuperade staden Cherson, som är huvudstad i regionen med samma namn. Bron attackerades även i slutet av juli och fick stängas för reparation.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 7 juli.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.