Taiwans militär genomför en artilleriövning som svar på Kinas militära styrkeuppvisningar under tisdagen.
Taiwans militär genomför en artilleriövning som svar på Kinas militära styrkeuppvisningar under tisdagen. - Foto: TT

Kina till USA: Lek inte med elden

En amerikansk delegation har anlänt till Taiwan i ett nytt kontroversiellt besök som retar Kina."Lek inte med elden", lyder en rubrik från statliga nyhetsbyrån Nya Kina.


En fem personer stark amerikansk delegation reste på söndagen till Taiwan. Gruppen leds av den demokratiske senatorn senatorn Ed Markey från Massachusetts. Besöket varar under söndagen och måndagen i ett delstopp under en Asienresa som delegationen genomför.

Möten med flera taiwanesiska ledare ingår i besöket, där man ska diskutera relationer mellan USA och Taiwan, regional säkerhet, handel, investeringar och andra frågor.

Bland besöken märks också ett möte med president Tsai Ing-Wen samt en middag där utrikesminister Joseph Wu står som värd.

Kina reagerade med skärpa på besöket, och valde att visa sitt missnöje genom en artikel publicerad av den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Rubriken löd "USA:s politiker måste sluta leka med elden i Taiwanfrågan".

Besöket äger rum tolv dagar efter det att det amerikanska parlamentets talman Nancy Pelosi avlade sitt besök i landet – vilket retade upp den kinesiska regimen som svarade med att skicka missiler, krigsfartyg och stridsflyg till havet och luften runt Taiwan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.