Satellitbilder sägs visa Razoni, flaggat i Sierra Leone, i den syriska staden Tartus vid Medelhavskusten.
Satellitbilder sägs visa Razoni, flaggat i Sierra Leone, i den syriska staden Tartus vid Medelhavskusten. - Foto: TT

Satellitbilder: Fartyg från Ukraina i Syrien

Det första fartyget med spannmål som efter en överenskommelse kunde lämna Ukraina verkar nu befinna sig i Syrien, som är nära allierat med Ryssland, enligt satellitbilder som analyserats av nyhetsbyrån AP.


Fartyget Razoni, lastat med 26 000 ton majs, var det första att lämna en ukrainsk hamn den 1 augusti sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

De nya satellitbilderna som kommer från Planet Labs PBC sägs visa Razoni, flaggat i Sierra Leone, i den syriska staden Tartus vid Medelhavskusten på måndagen, precis bredvid hamnens spannmålssilor, vilket först rapporterades av Financial Times.

Fartyget registrerades utanför Cypern på fredagen, enligt sajten Marine Traffic. Därefter tycks dess position ha stängts av, något som rutinmässigt brukar göras av fartyg på väg till syriska hamnar.

Razoni var ursprungligen på väg till Libanon, men i förra veckan kom rapporter om att fartyget ännu inte nått fram. Därtill hade köparen som skulle få lasten från fartyget ångrat sig och ville inte längre ta emot den. Fartyget uppgavs då ligga ankrat utanför Istanbuls kust i Turkiet under sökandet efter en ny köpare.

Nära band med Ryssland

Syrien, vars regim har en nära relation med Ryssland, har under kriget redan tagit emot ukrainskt spannmål från ryskockuperade områden. I maj visade satellitbilder det ryskflaggade fartyget Matros Pozynich vid kajen i syriska Latakia. Enligt Ukraina ska fartyget ha varit lastat med 27 000 ton spannmål som Ryssland stulit och försökt sälja till Egypten, som avvisade lasten.

I Syrienkriget är Ryssland allierat med president Bashar al-Assads regim och det ryska militära stödet har varit en nyckel till att al-Assad kunnat behålla makten. Syrien har också formellt erkänt de ockuperade ukrainska utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk som självständiga, något som fått Ukraina att bryta de diplomatiska relationerna med landet.

Vete skördas i Ukraina, som är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Arkivbild.

FN-fartyg på väg

På tisdagen kom även beskedet att ett FN-chartrat fartyg lastat med spannmål från Ukraina lämnat hamn och är på väg mot Afrika, enligt det ukrainska transportdepartementet. Handelsfartyget Brave Commander, lastat med 23 000 ton vete, avgick från hamnen Pivdennyj i Svarta havet och kommer att anlända till Djibouti på Afrikas horn "för en leverans till Etiopien", enligt Ukrainas infrastrukturdepartement.

De av kriget stoppade spannmålstransporterna via Svarta havet kunde i början av augusti återupptas efter en överenskommelse som slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Sedan dess har flera spannmålsfartyg kunnat lämna ukrainska hamnar, bland annat med slutdestination Turkiet. Det turkiskflaggade Polarnet blev i förra veckan det första fartyget att nå sitt mål, hamnen i turkiska Derince nära Izmir, med 12 000 ton majs i lasten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.