Ledaren för Italiens bröder Giorgia Meloni röstade sent på valdagen.
Ledaren för Italiens bröder Giorgia Meloni röstade sent på valdagen. - Foto: TT

Ytterhögern mot egen majoritet i Italien

Högerpartierna Italiens bröder, Lega och Forza Italia får 41–45 procent av rösterna i italienska valet, enligt vallokalsundersökningar, uppger Ansa.Koalitionen med högernationalisten Giorgia Meloni i spetsen ser därmed ut att gå mot seger – och hon kan bli landets första kvinnliga premiärminister.


Bakgrund: Italiens politiska läge

Sedan det italienska valet 2018 har kriser följt på varandra och landet har haft totalt tre kompromissfyllda regeringsbildningar.

Femstjärnerörelsen (M5S) blev klart största parti i valet, men hade svårt att finna samarbeten och kom i slutänden överens med ytterhögerpartiet Lega om en regeringsbildning. Den då partilöse juridikprofessorn Giuseppe Conte blev premiärminister. I regering svängde opinionen till klar fördel för Lega. När Lega hotade med att fälla Conte i augusti 2019 valde han att avgå.

M5S gick i stället samman med socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och ett par mindre vänsterpartier i en ny regering, åter under Giuseppe Contes ledning. I januari 2021 ledde tvister om pandemihanteringen till att ett mindre parti drog sig ur koalitionen, varpå även den föll.

I det läget vände sig president Sergio Mattarella till en välrenommerad tjänsteman, Europeiska centralbankens (ECB) tidigare ordförande Mario Draghi, och bad honom bilda en samlingsregering. Draghi fick med sig partier från hela skalan: M5S, Lega, PD, Forza Italia, Italia Viva samt några mindre partier.

I juli i år gick M5S emot de andra regeringspartierna om ett stort pandemistödpaket, vilket ledde till att samarbetet föll och att Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan. Han har sedan dess lett övergångsstyre.

Vallokalerna stängde klockan 23 på söndagen.

Italiens bröder får 22–26 procent, Lega 8,5–12,5 och Forza Italia 6–8, enligt vallokalsundersökningarna. Totalt innebär det upp till 45 procent för koalitionen och egen majoritet i parlamentets båda kammare.

Socialdemokratiska PD får tillsammans med sina tre samarbetspartier 25,5 till 29,5 procent av rösterna.

Femstjärnerörelsen, som inte är med i någon koalition, får mellan 13,5 och 17,5 procent.

Ytterhögerns koalition får 227–257 av underhusets 400 platser, och 111–131 av senatens 200 säten.

Rekordlågt valdeltagande

Under valdagen har det rapporterats om köer utanför en del vallokalerna, bland annat i huvudstaden Rom. Men valdeltagandet ser ut att bli rekordlågt. När vallokalerna stängde hade 64,7 procent av de röstberättigade gått till valurnorna.

Valet 2018 hade ett valdeltagande på 73,7 procent, vilket då var rekordlågt.

Legas Matteo Salvini (längst till vänster) därpå Forza Italias Silvio Berlusconi, och sedan Italiens bröders Giorgia Meloni vid ett valmöte tidigare i veckan.

Matteo Salvini, partiledare för Lega, passade på att ge italienarna en hälsning när han röstade på en vallokal i Milano under söndagen, skriver Ansa.

"Vi ses om fem år", sade Salvini segervisst till det samlade pressuppbådet.

Italiens president Sergio Mattarella möttes av applåder från köande italienare när han klev in i sin vallokal i Palermo.

Giorgia Meloni, partiledare för Italiens bröder (FDI), röstade under kvällen i Rom. Meloni lämnade tidigare under dagen ett budskap – ackompanjerat av en bild på sig själv – till de italienska väljarna på Twitter:

"I dag kan du bidra till att skriva historia."

Silvio Berlusconi, den 85-årige ledaren för Forza Italia, begav sig till en vallokal i norditalienska Milano.

Melonis motståndare Enrico Letta, partiledare för socialdemokratiska PD, röstade i en skola i Rom under förmiddagen – medan Forza Italias Silvio Berlusconi begav sig till en vallokal i norditalienska Milano, landets näst största stad.

51 miljoner röstberättigade

Nära 51 miljoner italienare hade rätt att rösta i valet. Enligt de senaste opinionsmätningarna, som på grund av landets valregler inte får publiceras senare än två veckor före valet, har Giorgia Meloni sett ut att bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

Hennes nationalkonservativa parti FDI, som i valet 2018 fick 4 procent av väljarrösterna, har kandiderat till parlamentsvalet tillsammans med Lega och Forza Italia mot en vänsterkoalition – med mitten-vänsterpartiet PD i spetsen – och Femstjärnerörelsen.

Italiens bröder har rötter i en postfascistisk rörelse som grundades av anhängare till diktatorn Benito Mussolini.

Melonis motståndare Enrico Letta, partiledare för socialdemokratiska PD, röstade i en skola i Rom under söndagsförmiddagen.

4,7 miljoner utlandsröster har på förhand registrerats i parlamentsvalet.

Nuvarande premiärminister i Italien är Mario Draghi.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.