Den tropiska stormen Ian väntas utvecklas till en fullskalig orkan i början av veckan. Satellitbild.
Den tropiska stormen Ian väntas utvecklas till en fullskalig orkan i början av veckan. Satellitbild. - Foto: TT

Stormen ökar i styrka utanför Florida

Den tropiska stormen Ian tilltar i styrka över Karibien när den närmar sig Kuba och den amerikanska delstaten Florida. Ovädret väntas blomma ut till orkan de kommande dagarna.


Floridas guvernör Ron DeSantis har beslutat att utvidga det nödläge som tidigare gällt för delar av delstaten till att omfatta hela området.

"Stormen har förutsättningar att utvecklas till en fullskalig orkan, och vi uppmanar därför alla invånare att förbereda sig. Vi samordnar statliga och lokala myndigheter för att klarlägga vilka effekter stormen kan få", säger DeSantis i ett uttalande.

President Joe Biden har beordrat departementet för inrikes säkerhet och katastrofmyndigheten Fema att agera för att skydda liv och egendom.

USA:s nationella orkancenter NHC spår att Ian kommer att gå in över västra Kuba och vidare mot Floridas västkust och nordvästra delar i mitten av veckan.

Stormen kommer enligt NHC nå orkanstyrka under söndagen med risk för "betydande vindar och extrema högvatten", för att utvecklas till en fullskalig orkan sent på måndagen.

På Kuba har myndigheterna planerat för att evakuera människor, rapporterar statliga medier. Men några evakueringsorder har ännu inte utfärdats.

Orkanexperten John Cangialosi på NHC förklarar att det på söndagen ännu inte går att säga exakt var Ian kommer att slå som hårdast. Men han uppmanar Floridaborna att göra sig redo och bunkra med proviant och utrustning.

— Det finns fortfarande tid att förbereda sig, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.