Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om folkomröstningarna i Ryssland
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj - Foto: TT

Zelenskyj: Folkomröstningarna är en fars

Ukraina uppmanar väst att öka det militära biståndet till landet efter skenomröstningarna i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, som väntas följas av att Ryssland annekterar områdena.


"Ukraina uppmanar EU, Nato och G7-gruppen att omedelbart och avsevärt öka trycket på Ryssland, bland annat genom att införa nya hårda sanktioner och att avsevärt öka sitt militära bistånd till Ukraina", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Behov av stridsvagnar, stridsflygplan, pansarfordon, långdistansartilleri, luftvärn och missilförsvarsutrustning nämns i uttalandet.

Ukraina kommer att försvara sina medborgare i de regioner där riggade folkomröstningar anordnats av ryska ockupationsstyren, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal till nationen.

— Vi kommer att agera för att skydda vårt folk, i Cherson, i Zaporizjzja, i Donbass, i de för tillfället ockuperade områdena i Charkivregionen och på Krim.

Zelenskyj om folkomröstningarna.: "En fars"

Zelenskyj beskriver tilltaget för en fars som "inte ens kan kallas en imitation av folkomröstningar".

— Vad gäller fronten – jag drar det kortfattat och utan detaljer även om det handlar om goda nyheter: vi rör oss framåt och befriar vårt land, säger Zelenskyj.

Enligt BBC ska ryska myndigheter öppna värvningskontor vid gränsövergångarna mot grannen Georgien. Milslånga köer har under de senaste dagarna ringlat mot gränsen då ryska män försöker ta sig ut ur landet för att slippa skickas till Ukraina som soldater.

Ryska gränsvakter uppges komma få i uppgift att delge inkallelseordrar till "medborgare i mobiliseringsålder".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord höjde portot – gör vinst på 127 miljoner kronor

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.