Nära 1 000 personer samlades på Norra Bantorget i Stockholm kort efter det att demonstrationen inleddes. 'Stäng iranska ambassaden', var ett av slagorden.
Nära 1 000 personer samlades på Norra Bantorget i Stockholm kort efter det att demonstrationen inleddes. 'Stäng iranska ambassaden', var ett av slagorden. - Foto: TT

Protester mot Iran hölls världen runt

Demonstrationer hölls på lördagen runt om i världen för att protestera mot regimen i Iran. I Stockholm slöt omkring 1 000 personer upp. Även i flera andra städer i Sverige hölls protestmöten.


På lördagen samlades människor i flera städer runtom i världen i solidaritet med de regimkritiska demonstranterna i Iran. Samtidigt fortsatte protesterna i Iran för 15:e natten i rad, och under lördagen samlades kravallpolis i större korsningar i huvudstaden Teheran.

Sociala medier visar stora demonstrationer i Teheran och i städerna Mashhad och Kermanshah i väst.

I 159 städer från Nordamerika till Europa och Asien, hölls stöddemonstrationer, enligt iranska människorättsorganisationer. I Tokyo i Japan brände kvinnor sina slöjor och klippte av sig håret, och i Brisbane i Australien samlades tusentals iranier för att kräva rättigheter i sitt hemland.

Demonstrationer i Stockholm

Demonstrationer hölls också i Stockholm, en på Mynttorget och en på Norra Bantorget där den sistnämnda samlade nära 1 000 personer en halvtimme efter start.

"Vi är alla Mahsa Amini", ropade demonstranterna bland annat. En av dem som kom till Norra Bantorget var Hossein, som bar sin dotter Laura på axlarna.

— Jag var fem år när shahen lämnade Iran (1979) och jag är här i dag för att min dotter kanske ska kunna få se Iran i ett skick som är demokratiskt. Ett land med mänskliga rättigheter, säger han.

Hossein och dottern Laura på demonstrationen vid Norra Bantorget.

Hossein lämnade Teheran som 14-åring.

— Jag skulle vilja att Iran blir en monarki igen och ser fram emot att Reza Pahlavi återupptar den 2 500 år långa monarkin efter 43 års uppehåll, säger han.

Demonstration på Norra Bantorget mot den iranska regimen.

"Kan inte sluta"

Flera av demonstranterna säger att någonting känns annorlunda med de senaste veckornas demonstrationer.

— Det känns inte som att vi kan sluta. I Iran måste de fortsätta, för slutar de utan att regimen är avsatt tror jag att det kommer att bli massavrättningar, säger en av dem.

Protesterna i Iran startade den 16 september. Gnistan som föranledde dem var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, sedan hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen som ansåg att hon inte bar den obligatoriska slöjan korrekt.

Tiotals människor har dödats i demonstrationerna i Iran, och hundratals uppges ha gripits.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.