Lettlands premiärminister Krisjanis Karins ser – som väntat – ut att få förnyat förtroende efter lördagens val. Arkivbild.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins ser – som väntat – ut att få förnyat förtroende efter lördagens val. Arkivbild. - Foto: TT

Lettlands sittande ledare Karins mot valseger

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och hans parti Ny enhet vinner lördagens parlamentsval, enligt en vallokalsundersökning som publicerats efter att vallokalerna stängt.


Fakta: Lettland

Lettland är till ytan ungefär dubbelt så stort som Småland och har knappt två miljoner invånare. Omkring hälften bor i eller omkring huvudstaden Riga. Lettland blev medlem i Nato den 29 mars 2004 och i EU den 1 maj samma år.

Landet ingår i Schengenzonen och har euron som valuta sedan den 1 januari 2014. President är Egils Levits (född 1955), även om den främsta makten ligger hos regeringen, under premiärminister Krisjanis Karins (född 1964).

Ny enhet samlar enligt undersökningen 22,5 procent av de lettiska väljarnas röster. Det innebär sannolikt att Karins kan bilda regering när det nya parlamentet samlas i november. Sedan 2018 har han lett en koalition med konservativa, liberaler och ytterhöger.

Resultatet är inte oväntat. Det lettiska valet har i hög grad präglats av säkerhetsfrågor och kriget i Ukraina. Karins har stigit fram som en av de EU-ledare som skarpast fördömt de styrande i Kreml.

Enligt vallokalsundersökningen backar samtidigt de partier som representerar landets rysktalande minoritet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.