En nordkoreansk flagga vajar i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild.
En nordkoreansk flagga vajar i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild. - Foto: TT

Nordkorea avfyrar nya robotar

Nordkorea har för andra gången den här veckan utfört robottest.Nordkoreanska stridsplan flög därefter nära gränsen till Sydkorea.


Den militära upptrappningen på Koreahalvön tog ytterligare en vändning på torsdagen. Nordkorea avfyrade två robotar mot Japanska havet österut. Robotarna avfyrades med 22 minuters mellanrum.

Då hade USA omdirigerat ett hangarfartyg till närområdet, som svar på Nordkoreas tidigare robotskjutningar, i tisdags. Då avfyrade Nordkorea en robot som flög över Japan, för första gången på fem år.

Sydkorea och USA svarade också med att avfyra robotar efter tisdagens nordkoreanska provokation.

Tolv plan i formation

Eskaleringen på torsdagen var tydlig när tolv nordkoreanska stridsplan flög i formation nära gränsen till Sydkorea, och den sydkoreanska militären sade att det rörde sig om åtta jaktplan och fyra bombplan.

— Planen genomförde en formationsflygning norr om det interkoreanska luftrummet och vi tror att de genomförde skjutövningar från luft mot mark, säger den sydkoreanska militärens befälhavare.

Sydkorea svarade med att flyga 30 stridsplan utefter gränsen.

Den senaste händelsen följde efter robotskjutningarna som bekräftades även av Japan. Försvarsminister Yasukazu Hama säger att de två robotarna på torsdagen flög 350–800 kilometer innan de slog ned i vattnet, utanför Japans ekonomiska zon. Som högst flög de på en höjd av 50–100 kilometer över havet.

Oenighet i säkerhetsrådet

Utvecklingen togs upp i FN:s säkerhetsråd i ett krismöte, men rådet kunde inte omedelbart enas om åtgärder mot Nordkorea.

Under mötet argumenterade Ryssland och Kina för att de USA-ledda militärövningarna i regionen tvingat Nordkorea att agera. USA och västländer i rådet sade att oenigheten i säkerhetsrådet innebär att Nordkorea vågar genomföra robotuppskjutningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.