Hakeem Jeffries är ny gruppledare för Demokraterna i representanthuset i Washington DC.
Hakeem Jeffries är ny gruppledare för Demokraterna i representanthuset i Washington DC. - Foto: TT

Jeffries historisk gruppledare för Demokraterna

Demokraterna i USA:s kongress har valt en ny ledare i representanthuset. Hakeem Jeffries ersätter avgående Nancy Pelosi som gruppledare när kammaren samlas i början av januari.


Nancy Pelosi förlorade posten som representanthusets talman sedan Republikanerna övertagit makten i kongresskammaren, och nu har hennes parti röstat fram hennes ersättare.

52-årige Hakeem Jeffries hade ingen motståndare till posten när partiets ledamöter i representanthuset röstade bakom stängda dörrar – och han blir nu den förste svarte gruppledaren för ett av de två partierna i representanthuset.

Jeffries är dessutom en symbol för föryngring, han är 30 år yngre än företrädaren Pelosi och utnämningen innebär ett generationsskifte i Demokraternas ledarskap i kongressen.

— Vi står på deras breda axlar, säger Jeffries efter utnämningen.om Pelosi och hennes medarbetare.

— Vi ska göra vårt förbannade bästa för folket, säger advokaten som sedan 2014 representerar New York Citys åttonde distrikt i representanthuset.

Pelosi å sin sida skriver i ett uttalande att "den nya generationens ledare speglar vår nations vibrerande mångfald".

Hon syftade då inte bara på Jeffries, utan även på "ungdomarna" Katherine Clark (59 år) och Pete Aguilar (43) som även de är nya i ledarroller i partiet och ersätter ledamöterna Steny Hoyer och James Clyburn, 83 respektive 82 år gamla.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.