Ukrainska soldater på beslagtagna ryska stridsfordon övar nära gränsen till Belarus i oktober. Arkivbild.
Ukrainska soldater på beslagtagna ryska stridsfordon övar nära gränsen till Belarus i oktober. Arkivbild. - Foto: TT

Belarus flyttar styrkor och militär utrustning

Belarus planerar att flytta militär utrustning och säkerhetsstyrkor, för att testa sin förmåga att hantera möjliga terrorhandlingar, uppger den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta. Det är oklart vilka delar av Belarus som påverkas.I Ukraina rapporteras om dödsfall efter ryska attacker.


"Under den här perioden planeras flytt av militär utrustning och personal i de nationella säkerhetsstyrkorna", uppger landets säkerhetsråd, rapporterar The Guardian.

Operationen kommer att genomföras under onsdagen och torsdagen, och påverkar trafik och transporter på vissa vägar. Användning av vapenreplikor kan ingå i träningssyfte, meddelar rådet.

Ukraina har i flera månader sagt att landet befarar att Belarus och Ryssland planerar ett gemensam anfall vid Ukrainas norra gräns.

Belarus har deklarerat att landet inte kommer att delta i Rysslands krig mot Ukraina, men ändå har president Aleksandr Lukasjenko tidigare beordrat belarusiska styrkor att ansluta till ryska sådana nära gränsen till Ukraina.

Ryssland förflyttade i månader styrkor närmare den ukrainska gränsen, innan landet gick till fullskaligt angrepp den 24 februari i år.

I Donetskregionen i de östra delarna av Ukraina har minst sex personer dödats och ytterligare fem skadats i ryska attacker, enligt presidenten Volodymyr Zelenskyj.

"En marknad, en busstation, bensinstationer och bostadshus började brinna", säger presidenten på onsdagen enligt ett uttalande på sociala medier.

Donetsk är en av de regioner som tidigare i höstas olagligen annekterades av Ryssland.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.