Poliser leder en av de gripna, en tysk adelsman, in i en piketbuss i Frankfurt. Omkring 3 000 poliser deltog i tillslaget mot den högerextrema gruppen i Tyskland.
Poliser leder en av de gripna, en tysk adelsman, in i en piketbuss i Frankfurt. Omkring 3 000 poliser deltog i tillslaget mot den högerextrema gruppen i Tyskland. - Foto: TT

Högerextrem prins bland gripna för kupplaner

Minst 25 personer har gripits vid en landsomfattande razzia mot en högerextremistisk "terrorgrupp" i Tyskland.Gruppens mål ska ha varit en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin. Bland de misstänkta finns en tysk prins, före detta elitsoldater och en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD).


Fakta: Reichsbürger-rörelsen

Det finns flera grupper högerextrema och konspirationsteoretiker som betecknar sig som "Reichsbürger" eller "Reichsregierungen". Grupperna beräknas ha flera hundra medlemmar. De första dök upp på 1980-talet och har växt sig starkare de senaste tio-tolv åren.

Grundideologin är antisemitisk, historierevisionistisk och demokratifientlig. Utöver att man förkastar demokratin förnekar också många kraftfullt att Förintelsen inträffat.

Grupperna hävdar att den tyska grundlagen är en fortsättning på kriget mot det tyska riket och att regeringen påtvingats det tyska folket av de västliga segermakterna. Målet är att förbundsrepubliken Tyskland förlorar sin legitimitet.

Som konsekvens vägrar många Reichsbürger att betala skatt och erkänner inte tyska lagar. Några utfärdar också egna pass och körkort.

Reichsbürger är ingen homogen grupp utan det finns spänningar mellan olika fraktioner. Några är övertygade nynazister, andra tror att Hitler fortfarande är vid liv efter att ha flytt med ett ufo till Antarktis. Kända Reichsbürger är bland annat den förre RAF-terroristen Horst Mahler och hans tidigare partner Sylvia Stoltz.

Reichsbürger har visat sig var beredda att ta till våld vid tidigare tillfällen. 2016 dödades en polis och tre skadades svårt när Reichsbürger öppnade eld vid en razzia utanför Nürnberg.

I april utbröt kaos när polis skulle beslagta ett vapen hos en Reichsbürger i Boxberg i delstaten Baden-Württemberg. Från ett hus besköts poliserna med automatvapen, flera träffades och en skadades svårt. Ett hus sattes i brand. När förövaren greps hittade polisen en mängd olika vapen.

Källa: Bundeszentrale fur politische Bildung, Tageschau

Tillslagen ägde rum tidigt på morgonen på 130 platser i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.

Sammanlagt anklagas omkring 50 personer för bildandet av en högerextrem terrorgrupp med målet att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket. Konkret ska det handla om planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur i syfte att åstadkomma ett "inbördeskrigsliknande" tillstånd, enligt åklagare.

Vissa av de misstänkta har vidtagit konkreta förberedelser för att storma förbundsdagen, framgår det av utredningen.

Tidigare specialsoldater

Gruppens drivkrafter har varit "våldsamma kuppfantasier och konspirationsideologier", uppger justitieminister Marco Buschmann, enligt AP.

En betydande del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK), något som enligt utredare gör den särskilt farlig. KSK har tidigare granskats för misstänkta kopplingar till högerextremister.

Den federala elitpolisstyrkan GSG 9 – kanske mest känd för sitt fritagande av 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan i Mogadishu 1977 – deltog i gryningsräderna, tillsammans med omkring 3 000 poliser.

Kopplas till extremiströrelse

De misstänkta kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner tyska förbundsrepubliken, utan i stället svär trohet till det föregående Tyska riket (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.

Konspirationsteorierna som medlemmarna trott på har varit en ideologisk blandning med ursprung i Reichsbürger-rörelsen samt amerikanska Qanon.

Ytterligare 27 under utredning

Medlemmar i gruppen har enligt åklagarna trott på myten om den djupa staten, det vill säga samma grundlösa påstående som förekom hos vissa av USA:s tidigare president Donald Trumps anhängare.

22 av de gripna är tyska medborgare och misstänks för medlemskap i en terrororganisation. De tre andra, varav en ryss, misstänks för stödjande av organisationen. Ytterligare 27 personer är under utredning, rapporterar AP.

En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia.

Planerades på jaktslottet

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för "förhandlingar".

Prinsens jaktslott misstänks ha använts för att planera kuppen, enligt tidningen Welt.

Bland de misstänkta finns också en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska AFD. Den 58-åriga Birgit Malsack-Winkemann har även jobbat som domare, och enligt uppgifter var hon planerad att bli gruppens justitieminister, rapporterar bland andra BBC.

Myndigheter i Tyskland har länge varnat för att högerextremister utgör det största hotet mot Tysklands inre säkerhet.

Polisen har gripit minst 25 personer under en serie tillslag mot en högerextremistisk grupp i Tyskland. Bilden är tagen i Frankfurt under onsdagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.