Den mexikanske tidigare kartelledaren Joaquín 'El Chapo' Guzmán ber Mexikos president om hjälp. Arkivbild.
Den mexikanske tidigare kartelledaren Joaquín 'El Chapo' Guzmán ber Mexikos president om hjälp. Arkivbild. - Foto: TT

El Chapo vädjar om hjälp – får inte se solen

Den mexikanske knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán har skickat ett nödrop till Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. El Chapo har inte sett solen under de år han suttit fängslad i USA, hävdar hans advokat.


Fakta: Joaquín "El Chapo" Guzmán

Född 1954 eller 1957 i La Tuna, i delstaten Sinaloa i Mexiko.

Smeknamnet "El Chapo" betyder "Lillen" – Joaquín Guzmán är 168 centimeter lång.

Guzmán ledde Sinaloakartellen som USA:s justitiedepartement beskriver som "en av världens mest fruktade, våldsamma och mäktiga" drogkarteller.

2020 uppgavs kartellen kontrollera mellan 40 och 60 procent av Mexikos droghandel och årligen tjäna runt tre miljarder dollar, motsvarande över 31 miljarder kronor, på handel med marijuana, kokain, heroin, fentanyl, metamfetamin och andra droger.

Guzmán lyckades fly två gånger från högsäkerhetsfängelser i Mexiko. Första gången var 2001 och han var då på fri fot fram till 2014. 2015 rymde han återigen och greps 2016. Han utlämnades sedan till USA där han 2019 dömdes till livstids fängelse.

Källor: CNN med flera

El Chapo vädjar om presidentens hjälp då han säger sig vara utsatt för psykisk misshandel i det amerikanska högsäkerhetsfängelset i Colorado, uppger hans advokat.

— Under de sex år som Joaquín har varit i USA har han inte sett solen, säger El Chapos Mexikobaserade advokat José Refugio Rodríguez.

Meddelandet, som beskrivs som ett "SOS", har enligt Rodríguez förmedlats av en av El Chapos advokater i USA samt av knarkkungens familj.

Färre telefonsamtal

I en intervju med Radio Fórmula säger advokaten att El Chapo bara får vistas utomhus tre gånger i veckan på ett litet område där han "inte kan se solen". Dessutom har han rätt till färre besök och telefonsamtal än andra intagna, hävdar advokaten.

Joaquín Guzmán vill också att Mexikos president ska ta upp och undersöka felaktigheter och kränkningar som han påstår sig ha utsatts för när han utlämnades till USA 2017.

Mexikos ambassad i Washington bekräftar i ett inlägg på Twitter på tisdagen att man mottagit ett mejl från advokat Rodríguez den 10 januari.

"Inga möjligheter"

Utan att kommentera innehållet i mejlet säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard att det är osannolikt att regeringen kommer att agera till förmån för den ökände knarkbossen.

— Han avtjänar ett straff där, han är dömd. Så ärligt talat ser jag inte några möjligheter för honom, men jag ska rådfråga åklagarmyndigheten, säger Ebrard.

El Chapo avtjänar ett livstidsstraff i USA efter att 2019 ha dömts för bland annat narkotikahandel, penningtvätt och vapenrelaterade brott.

En av hans söner, Ovidio Guzmán, greps av mexikanska säkerhetsstyrkor tidigare i januari. Gripandet ledde till att 29 människor dog i samband med att våldsamheter bröt ut i staden Culiacán. 19 av dem som dödades tros ha tillhört Sinaloakartellen, som sonen antas ha lett i faderns frånvaro.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.