Ukrainsk militär avfyrar eld vid fronten nära Bachmut.
Ukrainsk militär avfyrar eld vid fronten nära Bachmut. - Foto: TT

Vugledar ny front med rasande strider

Ukrainska styrkor utsätts för våldsamma ryska attacker i den utsatta staden Vugledar i Donetsk, uppger ukrainsk militär.Samtidigt rapporteras kraftiga explosioner vid det ockuperade Zaporizjzja-kärnkraftverket.


Striderna vid staden Vugledar är omfattande enligt både ukrainska och ryska uppgifter.

— Under flera månader har rysk militär försökt att nå framgångar i området, säger den ukrainska militärens talesperson Sergij Tjerevatyj.

Rysk militär och styrkor som backas upp av Moskva säger att man "väntar på goda nyheter" från staden som haft en invånarantal på omkring 15 000 personer.

Men Ukraina ifrågasätter uppgifterna om ryska framgångar i industriområdet som ligger omkring 15 mil söder om Bachmut, där också hårda strider pågår.

Enligt ukrainska uppgifter har minst tio civila dödats i olika attacker under fredagen.

Ukrainskan Anja Korostenska sörjer sin fästman som dödades i strider i Bakhmut.

Oro om kärnkraftverk

Det internationella atomenergiorganet IAEA är på plats med representanter som bevakar läget vid det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. FN-observatörerna larmar om att strider pågår nära verket och att rapporterar om explosioner "nästan dagligen" under de senaste dagarna och veckorna, enligt ett pressmeddelande.

"En del explosioner sker tydligen på visst avstånd från Europas största kärnkraftverk, medan andra tycks ske mycket närmare själva anläggningen. I går hördes åtta kraftfulla detonationer vid klockan tio på förmiddagen lokal tid, vilket fick kontorsfönster på verket att vibrera, och ännu fler hördes i dag", står det i utskicket, som publicerades sent i torsdags.

Ryssland har ockuperat det ukrainska kärnkraftverket sedan början av mars förra året. Dess sex reaktorer är inte i bruk.

Verket ligger i staden Enerhodar, längs med floden Dnepr i regionen Zaporizjzja. På andra sidan floden har Ukraina fortsatt kontroll.

Kärnkraftverket i Zaporizjzjas län är det största i Europa – och ockuperat av Ryssland. Här har det fotograferats från den ukrainskt kontrollerade sidan av floden Dnepr. Arkivbild.

Ambassadör slängs ut

Under det gångna året har det nästan dagligen skjutits från bägge håll över floden, varpå sidorna har anklagat varandra för att provocera fram en upptrappning kring verket.

IAEA har personal på plats vid samtliga kärnkraftverk i Ukraina med anledning av kriget.

När Ryssland anföll Ukraina på torsdagen och återigen tog sikte på bland annat elnätet så skruvade de ukrainska myndigheterna ned produktionen vid samtliga verk.

Samtidigt ökar intensiteten i diplomatiska motsättningar mellan Moskva och de baltiska ländernas huvudstäder. Lettlands ambassadör i Ryssland har fått två veckor på sig att lämna landet, uppgav Kreml på fredagen. Anledningen är att Moskva ser Lettland som "totalt ryssofobiskt".

Åtgärden är ett svar på att Lettland i måndags bad Rysslands ambassadör att lämna landet, det efter att Estland och Ryssland ömsesidigt utvisat sina respektive ambassadörer.

Läget den 26 januari, med områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt områden som Ryssland säger sig ha annekterat.

Ryssland flyttar klockan

Människor som bor i de områden i Ukraina som Ryssland säger sig ha annekterat uppmanas att ställa om sina klockor. De ockuperade områdena ska byta tidszon, beordrar Rysslands handelsdepartement enligt nyhetsbyrån Interfax.

De ockuperade delarna av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson ska enligt ryskt direktiv flytta fram visarna en timme, så att de har samma tid som Moskva. Det är två timmar före Sverige, i stället för dagens en.

Ryssland har på många olika vis sökt formalisera de utropade annekteringarna med symboliska förändringar. I storstaden Cherson infördes rubeln som valuta, skyltar målades om och ryska pass delades ut bland invånarna. Allt detta kastades åt sidan igen när staden befriades.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!