Israelisk polis säkrar området där en tonårig pojke öppnade eld i östra Jerusalem på lördagen.
Israelisk polis säkrar området där en tonårig pojke öppnade eld i östra Jerusalem på lördagen. - Foto: TT

Netanyahu: Svaret blir kraftfullt

Två personer skadades i en ny skjutning i östra Jerusalem. Gärningsmannen, som uppges vara en 13-årig palestinsk pojke, sköts på platsen.Vårt svar kommer att vara kraftfullt, snabbt och precist, säger israels premiärminister Benjamin Netanyahu.


Lördagens dåd kom dagen efter en blodig attack mot en synagoga i östra Jerusalem som krävde sju liv.

Omvärlden fördömer skjutningen och manar till ett slut på våldsspiralen. Netanyahu säger på lördagskvällen att landet med kraft kommer att svara på de två attackerna i Jerusalem.

— Vi vill inte ha inte en upptrappning men är redo för alla scenarier, säger han.

Inte livshotande

Offren för lördagens skjutning är en far och hans son, 47 och 23 år gamla. Båda sköts i överkroppen och var vid medvetande när de fördes till sjukhus. Deras tillstånd är enligt läkarna allvarligt men inte livshotande.

Skytten rapporteras vara en 13-årig palestinsk pojke som öppnade eld mot en grupp på fem civila i närheten av Jerusalems gamla stadskärna. Han uppges ha skjutits av två förbipasserande personer med vapenlicens. 13-åringen har förts till sjukhus, men det finns inga ytterligare uppgifter om hans tillstånd.

EU manar nu Israel till besinning.

— EU erkänner till fullo Israels berättigade oro över säkerheten, som bevisats av de senaste terrorattackerna. Men det måste understrykas att dödligt våld bara ska användas som en sista utväg, när det inte går att undvika, för att rädda liv, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter lördagens skjutning.

Över 40 gripna

Skjutningen sker i ljuset av fredagens attack mot en synagoga i ett judiskt område i Jerusalem, ockuperat av Israel 1967 och sedermera annekterat av landet i strid med internationell rätt.

Sju personer, däribland en 70-årig kvinna, dödades när en 21-årig man öppnade eld vid synagogan i vad som beskrivs som den värsta terrorattacken i Jerusalem sedan 2008.

Skjutningen skedde enligt israeliska medier när människor lämnade synagogan Ateret Avraham efter fredagskvällens bön.

Enligt israelisk polis greps 42 personer "för förhör" om fredagens attack under natten till lördagen. Vissa av dem uppges vara släkt med den man som pekats ut som skyldig. Den 21-årige palestiniern, bosatt i det av Israel ockuperade östra Jerusalem, sköts till döds av polis strax efter dådet.

Armén skalar upp

Israeliska medier rapporterar att islamiströrelsen Hamas har tagit på sig fredagens dåd. Gruppen ska ha uppgett att skjutningen var en hämnd för den israeliska militärinsats på Västbanken som i torsdags krävde nio palestinska liv.

Enligt FN-experter är torsdagens dödstal det högsta i en enskild insats på Västbanken sedan 2005.

Palestinier samlas i Gaza efter fredagens attack mot en synagoga i Jerusalem.

Israels armé meddelade på lördagen att man skalat upp närvaron på Västbanken, vilket innebär att ytterligare flera hundra israeliska soldater nu utplacerats i palestinska områden.

Den senaste tiden har varit ovanligt våldsam på ockuperade Västbanken. De två senaste skjutningarna innebär ännu en eskalering av den israelisk-palestinska konflikten och alltfler experter varnar för en möjlig kommande våldsupptrappning.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.