Ukrainska soldater vid fronten nära Bachmut i Donetsk under onsdagen.
Ukrainska soldater vid fronten nära Bachmut i Donetsk under onsdagen. - Foto: TT

Experter delade om rysk storoffensiv

Ryssland har redan börjat en ny storoffensiv i östra Ukraina, enligt en analys från USA-baserade tankesmedjan ISW. Bland svenska experter är uppfattningen mer delad.


Institute for the study of war (ISW) bygger sin slutsats bland annat på att Rysslands verksamhet i nordost trappats upp ordentligt längs med fronten som sträcker sig mellan Luhansks och Charkivs län. Minst tre stora styrkor har riktats dit.

Före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving är inte lika säker. Enligt honom har ryssarna haft lokala framgångar av begränsad omfattning från januari och fram till i dag, vid sidan av Bachmut där de hårdaste striderna stått.

— Jag skulle vilja ha mer information innan man kan sätta ner foten och bekräfta att den här motoffensiven, eller en större offensiv, inletts. Dels vad man säger från ukrainskt håll, dels ytterligare information från ryska källor: vad man säger om de här anfallsrörelserna.

"Krävs mer"

— Än så länge är min bild att det inte är några större anfallsrörelser, inte vad jag kan förstå några större terrängvinster av den ryska sidan. Det krävs för att tala om en stor offensiv, säger Jörgen Elfving.

Han ser som sannolikt ett scenario där striderna fortsätter i Donetsk.

— Sannolikt inriktar sig ryssarna på att ta Bachmut och Kreminna. Där uppger man från rysk sida att de ukrainska förbanden är på väg att lämna orten, det är möjligt att det blir nästa ort som vi ser intas av de ryska styrkorna.

Första delarna i gång

Överstelöjtnant Peter Lidén på Försvarshögskolan delar däremot den amerikanska tankesmedjans slutsats.

— Jag vill hävda att offensiven varit i gång ett antal dygn, kanske någon vecka. De första delarna av den offensiven är vad vi sett vid Bachmut och vid Vuhledar.

Anledningen till att vi inte uppfattar den som en storoffensiv är enligt honom att det går långsamt i början och att de ryska styrkorna inte uppnått någon egentlig framgång.

— Man har en handfull brigader på respektive ställe och det är så mycket som man mäktat med.

Han tror att det kommer mer från rysk sida:

— Inte nödvändigtvis med större framgång med med större kraftansträngningar, att man visar att man verkligen vill framåt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.