Flera personer har avlidit i den mycket smittsamma blödarsjukdomen marburg i Tanzania.
Flera personer har avlidit i den mycket smittsamma blödarsjukdomen marburg i Tanzania. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Blödarfebern marburg sprids i Tanzania – botemedel saknas

Tanzania står inför sitt första utbrott någonsin av den ovanliga och mycket smittsamma blödarfebern marburg. Fem av åtta bekräftat smittade, däribland en vårdarbetare, har avlidit. Varken botemedel eller vaccin finns.


Fakta: Marburgviruset

Marburgvirus är ett RNA-virus tillhörande familjen filovirus, som orsakar blödarfeber (hemorragisk feber).

Viruset upptäcktes för första gången 1967, med samtida utbrott i tyska Marburg och Frankfurt samt i Belgrad. Laboratoriepersonal som arbetade med organ från försöksapor importerade från Uganda smittades och sju personer avled.

I dag antas marburg spridas från flyghundar (en familj i ordningen fladdermöss) till människa, och därefter från människa till människa via blod eller andra kroppsvätskor.

Inkubationstiden varar från två dagar till tre veckor. Runt en vecka efter de första symtomen utvecklas ofta viruset till blödarfeber, vilket innebär att blodkärlens väggar skadas och den smittade börjar blöda både invärtes och utvärtes. Dödligheten vid tidigare utbrott har legat på mellan 24 till 88 procent.

Sjukdomen ingår i gruppen virala hemorragiska febrar tillsammans med exempelvis ebolafeber, denguefeber, lassafeber och gula febern. I Europa är virala blödarfebrar ovanliga, även om sorkfeber formellt tillhör gruppen.

Sedan 1967 har ett tiotal större utbrott av marburgviruset rapporterats i södra och östra Afrika. I det värsta utbrottet hittills, i Angola 2004–2005, avled 227 av 252 smittade personer.

Källa: WHO, FHM.

De första fallen rapporterades i förra veckan. Symtomen väckte omedelbar oro: feber, kräkningar, blödningar och njursvikt – desamma som vid det fruktade viruset ebola.

Nu har prover bekräftat att det rör sig om marburgviruset, som tillhör samma familj som ebola. Utöver de åtta bekräftade fallen i den nordvästliga regionen Kagera övervakas nu 161 personer, som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) via smittspårning identifierats som i riskzonen för insjuknande.

Hastigt förlopp

Enligt myndigheterna finns "ingen anledning till panik", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den tanzaniska regeringen har skickat ett akut team till Kagera. Angränsande länder, däribland Kenya och Uganda, har höjt beredskapen och utökat kontrollen av resande som anländer från Tanzania.

"Vi jobbar med regeringen för att snabbt skala upp kontrollåtgärder för att stoppa virusspridningen och få ett slut på utbrottet så snart som möjligt", säger WHO:s regionala chef Matshidiso Moeti i ett uttalande.

En vårdarbetare i skyddsutrustning vid ett sjukhus i Kenyas huvudstad Nairobi, vid ett tidigare marburglarm.

Marburg liknar ebola och har en dödlighet på upp till nästan 90 procent. Sjukdomsförloppet är snabbt och plötsligt, med hög feber, svår huvudvärk, illamående och sjukdomskänsla. I ett senare skede kan den smittade börja blöda i huden och i inre organ.

Flera döda i Ekvatorialguinea

Godkända botemedel eller vaccin existerar inte, men tidig behandling av vissa symtom kan enligt WHO öka chanserna att överleva.

Sedan januari bekämpar även centralafrikanska Ekvatorialguinea sitt första utbrott av marburgviruset. På torsdagen uppgav WHO att minst 20 personer hittills har avlidit i utbrottet.

— De uppkomna och återkommande smittsamma sjukdomarna är ett tecken på att hälsosäkerheten på kontinenten måste stärkas för att klara av de här sjukdomshoten, säger Ahmed Ogwell Ouma, chef vid folkhälsoorganet Africa CDC, enligt The Guardian.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.