Palestinier vid förstörda tält väster om Rafah på tisdagen.
Palestinier vid förstörda tält väster om Rafah på tisdagen. - Foto: Jehad Alshrafi/AP/TT

Algeriet lovar resolution mot "dödandet i Rafah"

Algeriet kommer att lägga fram en FN-resolution som kräver ett slut på "dödandet i Rafah" i södra Gaza, uppger landets ambassadör efter tisdagens möte i säkerhetsrådet.


— Det kommer att bli en kort text, en beslutsam text, för att stoppa dödandet i Rafah, sade ambassadör Amar Bendjama till reportrar efter tisdagens möte i FN:s säkerhetsråd, som hölls på begäran av Algeriet.

Kinas FN-ambassadör uttryckte efter mötet, som hölls bakom stängda dörrar, hopp om att nå en omröstning redan i veckan.

— Vi hoppas att det skulle kunna göras så snabbt som möjligt eftersom liv står på spel, sade kinesiske ambassadören Fu Cong.

Det snabbinkallade krismötet i säkerhetsrådet hölls med anledning av en israelisk flygräd i Rafah-området på söndagskvällen, då en brand bröd ut och spred sig bland flyktingtälten. Minst 45 människor dödades, enligt uppgifter från Hamastrogna myndigheter.

— Det är hög tid för detta råd att vidta åtgärder. Det här är en fråga om liv och död. Det här är en nödfråga, sade den franske ambassadören Nicolas de Rivière innan tisdagens säkerhetsmöte.

Arabiska och israeliska medier har rapporterat om strider och anfall i och runt Rafah, trots den internationella domstolen ICJ:s order i förra veckan till Israel om att upphöra med krigshandlingar där.

Enligt Hamastrogna myndigheter dödades 21 palestinier när en israelisk drönare på tisdagen träffade tält nära ett fältsjukhus i al-Mawasi, nordväst om Rafah stad, dit civila tidigare uppmanats av Israel att evakuera till. Israels militär förnekar att de attackerat det utpekade humanitära området.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT