Cannabis lika farligt som tobak

Ny kanadensisk forskning visar att cannabis orsakar allvarliga cellförändringar.


Fram tills nu har det inte kunnat bevisas vetenskapligt att cannabis, är lika skadlig för hälsan som tobak. En vanlig missuppfattning har därför varit att drogen är inte har allvarliga negativa effekter på den fysiska hälsan.

Men i en ny undersökning, som publiceras i augustinummret av ACS Chemical Research in Toxicology, bevisar kanadensiska forskare att allvarliga cellförändringar orsakas av både tobak och cannabis.

I studien har forskarna jämfört rök från marijuana och tobak. Man exponerade djurceller för röken för att ta reda på hur den toxikologiska inverkan på celler och DNA från respektive drog såg ut. Forskarna fann markanta skillnader i vilken utsträckning och vilken typ av giftighet som framkallades.

Marijuana orsakade betydligt allvarligare skador på celler och DNA än vad tobaksröken gjorde. Däremot gav inte cannabisröken, till skillnad mot tobaksröken, upphov till kromosomskador, skriver Medical News.

I Kanada, där bruket av drogen är avkriminaliserat, röker nästan 15 procent av personer mellan 15 och 24 dagligen marijuana. Det är aningen fler än andelen ungdomar som nyttjar tobak i landet.

Hela studien finns att läsa här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!