Söndag 16 Maj
Stockholm

Kenyaledare kräver Mugabes avgång

Premiärministern menar att Zimbabweledarens tid är över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kenyas premiärminister Raila Odinga vill ha bort Zimbabwes president Robert Mugabe, säger han i dag till BBC.

– Det är dags för afrikanska regeringar att driva bort honom från makten, säger Odinga till BBC efter samtal med Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai.

Zimbabwe befinner sig i politiskt dödläge och kris på många sätt. I måndags rapporterade Nyheter24 om tio soldater som löpt amok efter att inte fått ut några pengar på banken. Och förra veckan anklagades sex andra soldater för plundring.

Samtdigt har en stor koleraepedemi utbrytit, och flera hundra personer uppges ha dött.

– Maktdelningen i Zimbabwe är död, och det kommer inte fungera med en diktator som inte tror på det, säger Odinga till BBC.

Den kenyanske premiärministern har också fört samtal med Jacob Zuma, president i sydafrikanska regeringspartiet ANC, och skapat ett samarbete för att lyfta frågan om Zimbabwe.

Raila Odinga tror att om de andra afrikanska regeringarna väljer att isolera Mugabe, så skulle han tvingas sluta på sin post.

– Jag är övertygad om att om ledarna i Sydafrika bestämt sa till Mugabe att avgå så skulle han inte ha något annat val än att göra så, säger den kenyanske premiärministern till BBC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela