Obama hoppas rädda miljontals jobb

Han hoppas kunna rädda, eller skapa, upp till fyra miljoner jobb till 2010.


USA:s tillträdande president Barack Obama försökte på lördagen dämpa de enorma förväntningar som riktas mot honom. Han slog fast att tiderna kommer att bli ännu sämre innan det vänder och ljusnar i landets ekonomi.

– Återhämtningen sker inte över en natt, sade Barack Obama i det tal han numera håller till amerikanska radiolyssnare en gång i veckan.

Obama förklarade att hans första prioritet efter det att han avlagt presidenteden den 20 januari blir att se till att människor kommer i arbete och att den amerikanska ekonomin vänder uppåt igen.

"Ren energi"

– Vi har gått igenom hårda tider förut. Och jag är övertygad om att om vi slår oss ihop och frammanar den speciella amerikanska andan, kan vi anta vår tids utmaningar och skriva nästa stora kapitel i vår amerikanska historia.

Den tillträdande presidentens uttalanden ska ses mot bakgrund av de nya arbetslöshetssiffror som presenterades i fredags och som bland annat visade att totalt 2,6 miljoner jobb försvann i USA under det svarta arbetsmarknadsåret 2008. Bara i december förlorades 524 000 jobb. Men Obama förklarade i radiotalet att den grupp ekonomiska rådgivare han samlat kring sig nu arbetar på en plan som kommer att rädda - eller skapa - mellan tre och fyra miljoner jobb fram till 2010, varav cirka 90 procent i den privata sektorn. Det handlar enligt Obama bland annat om cirka en halv miljon jobb som investeringar i "ren energi" kommer att generera. Han förväntar sig också att hundratusentals jobb skapas i samband med att ett nytt sjukvårdssystem byggs upp.

Nytt skolmaterial

Även inom utbildnings- och skolväsendet hoppas den tillträdande presidenten på kraftig jobbtillväxt i samband med att ålderdomliga läromedel och utrustning byts ut. Och han räknar med att satsningar på, och reparationer av gamla vägar och annan infrastruktur kommer att resultera i minst 400 000 nya jobb.

Jag tror inte det är för sent att styra om kursen. Men det lär det bli om vi inte gör något nu. Om inget görs så kommer den här recessionen att bita sig fast i flera år, varnade Obama.

Han vädjade samtidigt till både kongressen och det amerikanska folket att anta det ekonomiska stimulanspaket han ska presentera när han tillträtt. Paketet väntas enligt medierapporter ligga på någonstans mellan cirka 6 000 och 7 000 miljarder kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.