Onsdag 28 Jul
Stockholm

Levde på potatis - i 60 dagar

1 av 2
Potäter, potäter, potäter. Mumsfilibabba.
2 av 2
Potäter, potäter, potäter. Mumsfilibabba. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Chris Voigt säger sig ha gått ner 7,7 kilo på sin potatisdiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om potatis

Potatis (Solanum tuberosum) är en rotfrukt som fungerar som stapelföda i stora delar av världen. I Sydamerika växer den vilt och har odlats sedan 8 000 år före vår tideräkning.

Man vet inte riktigt hur potatisen kom till Sverige, men man tror att den togs tillbaka av soldater som deltagit i trettioåriga kriget (1618-1648). Populär i landet blev den tack vare Jonas Alströmer.

Källa: Wikipedia

MOSES LAKE. Chris Voigt, 45, ordförande i delstaten Washingtons potatiskommission, levde på uteslutande potatis i 60 dagar. 1 200 potäter hann han få i sig. Och gick ner 7,7 kilo.

– Jag har bakat, kokat, stekt, friterat, krossat och strimlat potatis, säger han till Seattle Times.

Voigt uppger att han dock undvikit de bihang som ger potatisen ett dåligt rykte i hälsomedvetna kretsar - smör, gräddfil och bacon.

– Det kändes som att potatisen beskylldes för fetmakrisen, för diabetes, att det var jordens gissel. Sen kom Aktinsdieten och South Beach-dieten. Det fick många att tro att kolhydrater gör dig tjock, säger han till Seattle Times.

Delstaten Washington är allmänt tokig i jordens guld. Man odlar, näst efter Idaho, flest potatisar i USA.

Men få är lika hängivna som potatiskommitténs ordförande själv, Chris Voigt.

Under sin 60 dagar långa diet har han levt på 20 potatisar om dagen eftersom han - för att överleva - var tvungen att få i sig 2 200 kalorier om dagen. Varje potatis innehåller cirka 110 kalorier.

Det motsvarar i snitt cirka tre kilo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela