Protester i Polen under onsdagen. I Krakow marscherade 10 000 människor på gatorna för att demonstrera mot Acta.
1 av 3
Protester i Polen under onsdagen. I Krakow marscherade 10 000 människor på gatorna för att demonstrera mot Acta. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP
2 av 3
- Foto: ALIK KEPLICZ / AP
Flera regeringssajter har gått ned efter överbelastningsattacker. Här en demonstrant med Guy Fawkes-mask, symbolen för det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous.
3 av 3
Flera regeringssajter har gått ned efter överbelastningsattacker. Här en demonstrant med Guy Fawkes-mask, symbolen för det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Acta: Kravaller i Polen - men i Sverige är det locket på

Tiotusentals demonsterar mot Acta-avtalet i Polen. I Sverige är det oklart om regeringen ens har en inställning till det omstridda handelsavtalet.


"Nästa hot mot internet"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson kallar Acta-avtalet för "nästa hot mot internet" i ett inlägg.

Han tror att det kommer att leda till att nätoperatörerna tvingas bli "nätpoliser" som jagar sina användare för alltifrån en länk på twitter till ett bifogat radioklipp i ett mejl. "FRA:s avlyssning framstår som rena söndagsterapin", skriver han.

Reinfeldt visste inget om SOPA och PIPA

Den svenske statsministern verkar inte vara speciellt insatt kring de omstridda amerikanska lagarna SOPA och PIPA (Acta befaras ha liknande eller mer omfattande effekt). I ett telefonväkteri i Sveriges Radio på onsdagen fick Fredrik Reinfeldt följande fråga:

Vad har du för tankar kring SOPA och PIPA de amerikanska lagförslagen kring upphovsrättsfrågor?

– Jag är inte så insatt i de amerikanska lagförslagen och vill inte kommentera dem. Men jag ser inte upphovsrättsfrågorna som så svåra, det har kommit många bra lagliga alternativ.

WARSZAWA/STOCKHOLM. Trots att de amerikanska lagarna SOPA och PIPA skjutits upp tills vidare är upphovsrätten rejält på tapeten i och med det omtalade Acta-avtalet.

I Polen har det lett till protester så våldsamma att 24 personer greps i en mindre stad för att de bland annat vandaliserat bilar. I Krakow marscherade 10 000 människor på gatorna för att demonstrera under onsdagen, rapporterar BBC.

Måste röstas igenom i respektive land

Även på nätet har protesterna märkts. Polska regeringssidor har stundtals legat nere efter överbelastningsattacker. Det hela eskalerade ytterligare när nyheten kom att EU:s medlemsstater, inklusive Sverige, "symboliskt undertecknat" avtalet i Tokyo. Men än så länge betyder det ingenting. För att lagen ska träda i kraft måste den godkännas av samtliga staters parlament och till slut Europaparlamentet.

Tidigare auktoriserades det i ministerrådet för EU:s jordbruks- och fiskeriministrar. Detta eftersom det var en så kallad "a-punkt", som kan klubbas igenom utan diskussion eller förhandling i vilket ministerråd som helst, inte bara hos det som "äger frågan".

Men det har länge varit oklart om riksdagen ens ska få rösta i frågan.

– Om det stämmer är det ju bra, jag hade hört tidigare att det kanske bara skulle bli i Europaparlamentet, säger riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M), till Nyheter24.

Han kallar händelserna kring Acta-avtalet i Polen för "deras FRA-lag" för att jämföra reaktionerna men menar att det är oklart vilka effekter Acta-avtalet kan få på internet.

– Det är ohyggligt svårt att veta vad avtalet kommer att innebära. Det har inte kommunicerats alls, säger Sigfrid.

Ingen officiell inställning från regeringen

Inte heller från regeringens sida verkar man ha någon koll på vad det faktiskt är som är på väg att röstas igenom. Presstaben hos ansvariga ministern, handelsminister Ewa Björling (M), vet inte ens om regeringen har någon officiell inställning till avtalet eller uppfattning om vad det kan innebära.

Intresset på hemmaplan är överlag mycket litet.

Mark Klamberg, aktiv i Folkpartiet och en av de som var mest involverad i FRA-debatten 2008, tror att det som skiljer mellan då och nu är att så många var oense.

– En orsak till debatten tror jag var att det fanns splittringar både inom partierna och inom alliansen. Men också att vissa instanser, till exempel Säpo, kom med kritik. Det skapade mer intresse kring frågan, säger han till Nyheter24.

"Det ligger långt ned på dagordningen"

Karl Sigfrid (M), som var en av de mest högljudda FRA-debattörerna, menar att internetfrågorna inte är intressanta i Sverige längre.

– Media har logiken att saker och ting bara är intressanta när de är nya, säger han.

Gäller ointresset även politiker?

– Ja, det är ingenting som folk pratar om längre, det ligger långt ned på dagordningen.

/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.