Rånade 80 banker - satte skräck i New York

40-årige Eric Manson innehar rekordet i antal bankrån.


Eric Manson kan vara historiens bäste eller värste bankrånare. Enligt myndigheterna i staterna Kalifornien, Pennsylvania och New York har 40-årige Manson slagit till mot 80 banker sedan debuten i mitten av 80-talet. Efter att ha avtjänat ett tioårigt fängelsestraff 2007 är det nu dags för kåken igen. Inget han skäms över. Snarare tvärtom.

–Jag använder aldrig vapen. Jag går upp till kassan, berättar lugnt att jag ska råna banken och att jag inte vill skada någon, oftast fungerar det, berättar en av USA värsta bankrånare Eric Manson.

Men det går inte alltid till som Manson själv gärna vill beskriva det. Förra månaden slog han till mot en bank på Manhattan och åkte dit. Under rånet hotade han att "skjuta skallen av" en kassörska som "försökte leka hjälte".

Sedan Manson fick sparken från sitt jobb för åtta månader har han i sedvanlig ordning återgott till sitt kriminella liv och hunnit med hela 23 bankrån, fått mig sig 30 000 dollar och satt skräck i befolkningen i det stora äpplet. Själv säger han att den galna rånturnen var påtvingad på grund av arbetslösheten.

– Jag gjorde bara det jag var tvungen att göra, det var det enklaste jag kunde komma på, berättar Manson som har länge varit beroende av crack.

Manson säger att han aldrig åkt fast under rånet, men 1993 erkände till 41 rån och fick ett fyraårigst fängestraff. Det tog inte mer än några månader innan han åkte fast igen. Denna gång i Pennsylvania. Den gången fick han tio år.

Han är känd för att aldrig ta för stora summor. Först och främst för att slippa långa fängelsestraff, men även för att chansen är liten att färgampuller följer med i säckar med mindre värdefulla sedlar. För att få ett kortare straff har Manson erbjudit sina tjänster till polisen i New York. Enligt Manson kan rånen minskas avsevärt om myndigheterna följer hans instruktioner.

– Jag vet inte om de försöker göra det enkelt, men det är verkligen inte särskilt svårt att råna en bank, skryter Manson när New York Post träffar honom för en intervju på häktet i Manhattan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

Sju döda i attacker mot Hizbollah

Sju Hizbollah-medlemmar uppges ha dödats i två separata attacker i södra Libanon.

Gamla gruvor kan bli batterier

Suget efter förnybar energi är stort för att klara klimatomställningen. Men när solen inte skiner och vinden inte blåser behövs sätt att lagra energin – och det har fått företag att vända blicken mot underjorden.

Polisen i Stockholm rapporterar om ordningslagen

"En grupp av individer har hållit upp spärrarna och även knutit upp dessa med snören vid en tunnelbanestation i Midsommarkransen.", skriver polisen på sin hemsida.

Man på äldreboende död efter fall från fönster

En man i 80-årsåldern har avlidit sedan han på okänt sätt tagit sig ut genom ett fönster på ett äldreboende i Eda kommun, skriver SVT Nyheter Värmland.

Kung Harald har fått en tillfällig pacemaker

Norges kung Harald har fått en tillfällig pacemaker inopererad på sjukhuset på ön Langkawi i Malaysia, skriver det norska kungahuset i en uppdatering.