Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4026
reaktioner idag

Därför firas 17 mai i Norge

Idag firas Norges nationaldag sjuttonde maj. Men varför då? Det har vi rett ut.

Norge firar sin nationaldag sjuttonde maj. På norska syttende mai.

Tiotusentals går i tåget i Oslo.

Men det är även tåg i Sverige.

4-åriga Kevin Nelson firar syttende mai i Sioux Falls, South Dakota i USA.

Så här såg tåget ut 1945.

Sjuttonde maj, eller syttende mai, är Norges nationaldag. Det är ett stort firande i Norge som präglas av flera traditioner, bland annat genom stora tåg och sjungandes av den norska nationalsången "Ja, vi elsker dette landet".

Men varför firas syttende mai egentligen? Låt oss dra igenom en liten lektion i historia.

Kort sagt kan man säga att det verkligen var en strid om järntronen.


Bild: HBO

I flera århundraden lydde Norge under danska kungar, bland annat genom den kända Kalmarunionen mellan Sverige, Danmark och Norge som bildades 1397, och varade till 6 juni 1523. Sverige lämnade unionen, men Danmark och Norge stod kvar i union.

Men 1814 kom mycket att förändras för vårt grannland i väst.

14 januari slöt Sverige och Storbritannien fred Danmark i Kiel. Ett fredsavtal skulle givetvis skrivas, där Danmark skulle lämna över Norge till Sverige.

I det första utkastet räknades även de norska biländerna Grönland, Island och Färöarna med. Men när det slutgiltiga avtalet kom ändrades villkoren. Norge skulle nu ingå i det svenska kungariket och lyda under Sveriges kung, och förlora biländerna.

Förståeligt nog blev norrmännen mycket arga.

Den danska ståthållaren Kristian Fredrik som var bosatt i Norge ville inte gå med på detta. I Eidsvoll den 16 februari utropade han, i samband med ett stormansmöte, Norges självständighet.


Syttende mai-tåget 1945. Bild: TT

16 maj antogs den norska grundlagen, vilken Kristian Fredrik skrev under dagen därpå. Sjuttonde maj 1814 blev han alltså vald till kung och skrev under grundlagen, så som en kung gör.

Det tog dock ganska lång tid innan Norge blev självständigt på riktigt. Sverige blev så sura på Norge som ville stå självständiga och inledde därför det vi i svensk historia kallas "fälttåget mot Norge".

14 augusti bestämde de sig dock för att sluta kriga och gick in i en slags union. Det tog ända fram till 1905 som Norge blev självständigt helt och hållet från Sverige, men under tiden fick de ändå behålla sin egen grundlag.

Det är med andra ord inte så konstigt att 17 maj blev deras nationaldag, eftersom det var då de inledde sin självständighet från oss svenskar.

Att många svenskar flyr till Norge för att jobba är kanske därför lite ironiskt med tanke på att norrmännen mest av allt ville slippa oss.

Det finns dock personer som Petter Stordalen som tycker att Sverige och Norge ska bli ett igen, medan andra har hela nio skäl till att bygga en mur mot Norge – och få norrmännen att betala för det.

Kolla dessutom in de här killar som har spenderat över fyra miljoner kronor på sin russebuss

http://nyheter24.se/quiz/870040-sant-eller-falskt-ar-det-har-ett-norskt-ord-pa-riktigt

Mer:

SANT ELLER FALSKT: Är det här ett norskt ord på riktigt?