1 av 2
- Foto: TT
Mannen har kopplingar till IS.
2 av 2
Mannen har kopplingar till IS. - Foto: TT Bild

Döms för planerat bombdåd i Köpenhamn – fick order av man i Sverige

En 21-årig man bosatt i Tyskland döms nu för att ha planerat terrordåd i Danmark. Han tros ha fått hjälp av en man bosatt i Sverige.


En 21-årig syrisk man döms nu till sex och ett halvt års fängelse för att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn för terrorgruppen IS. Med hänsyn till mannens unga ålder får han ett så kallat "ungdomsstraff", vilket i detta fall anses långt, meddelar domstolen i tyska Ravensburg, skriver danska Berlingske.

Mannen ha erkänt att han är beredd att mörda för sin sak och det ska finnas fler personer inblandade i den planerade attacken i Danmark. I bevismaterialet ska det också finnas diskussioner med företrädare för Islamiska staten.

Mannen kom till Tyskland år 2015 och greps i november 2016 vid gränsen mellan Tyskland och Danmark. Anledningen var att han inte hade sina dokument i ordning. I hans ryggsäck hittades 17 000 tändstickor, sex walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar och fyrverkeripjäser.

21-åringen berättade inför domstolen att han fick instruktioner av vad som tros vara en 30-årig man bosatt i Sverige. Samma man som 2016 misstänktes, men friades från terroranklagelserna, för en attack mot en bönelokal i Malmö

Mannen har omhändertagits av Säpo och behövde inte vittna i den tyska rättegången, skriver Kvällsposten.

TV: Terrorgruppen IS pekar ut Stockholm i ny propagandafilm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.