Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3404
reaktioner idag

Döms för planerat bombdåd i Köpenhamn – fick order av man i Sverige

En 21-årig man bosatt i Tyskland döms nu för att ha planerat terrordåd i Danmark. Han tros ha fått hjälp av en man bosatt i Sverige.

Mannen har kopplingar till IS.

En 21-årig syrisk man döms nu till sex och ett halvt års fängelse för att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn för terrorgruppen IS. Med hänsyn till mannens unga ålder får han ett så kallat "ungdomsstraff", vilket i detta fall anses långt, meddelar domstolen i tyska Ravensburg, skriver danska Berlingske.

Mannen ha erkänt att han är beredd att mörda för sin sak och det ska finnas fler personer inblandade i den planerade attacken i Danmark. I bevismaterialet ska det också finnas diskussioner med företrädare för Islamiska staten.

Mannen kom till Tyskland år 2015 och greps i november 2016 vid gränsen mellan Tyskland och Danmark. Anledningen var att han inte hade sina dokument i ordning. I hans ryggsäck hittades 17 000 tändstickor, sex walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar och fyrverkeripjäser.

21-åringen berättade inför domstolen att han fick instruktioner av vad som tros vara en 30-årig man bosatt i Sverige. Samma man som 2016 misstänktes, men friades från terroranklagelserna, för en attack mot en bönelokal i Malmö

Mannen har omhändertagits av Säpo och behövde inte vittna i den tyska rättegången, skriver Kvällsposten.

TV: Terrorgruppen IS pekar ut Stockholm i ny propagandafilm

Mer:

Man anhållen för terrorbrott – misstänks ha tänt eld på moské i Malmö